Почетна > Културна сцена
Културна сцена Нови Сад

Балет “Дама с камелијама” у СНП-у

Сутра, 15. јануара у 19.00 часова одиграће се балет “Дама с камелијама” на сцени Јован Ђорђевић у Српском народном позоришту.
Фото: СНП

Дама с камелијама као Вердијева Травијата

Током фебруара 1852, боравећи у Паризу, Верди је имао прилике да, у театру Водвиљвиди драму “Дама с камелијама”, коју је према сопственом роману сачинио Александар Дима Син. Био је више него импресиониран.

По сопственим речима желео је нешто једноставно, дирљиво и страсно после суморних трагедија из своје две претходне опере и осећао је да је у либрету “Даме с камелијама” нашао своју тему, што је морао прихватити и његов либретиста Франческо Марија Пјаве.

Међутим, Вердијева “Травијата” није “Дама с камелијама” А. Диме, иако од њега потиче.

Верди обележава своју јунакињу, недвосмислено јој одређујући амбијент и све остало што из њега произлази, што иде са њим и уз њега. Он жели да је „очисти“ – љубављу, али у исти мах, он полази од тога да је она одвећ огрезла у кал, исувише спала на дно, да би имала право и наду на жуђени спас и срећу.

Отуда је та љубав и извор њене трагедије, али тек видљив извор, све остало, дубље, на ту видљивост се надовезује.

Виолета, дакле, мора бити блудница, јер само као таква, она не зна шта је љубав – њен занат то не тражи! – али кад је осети, кад се занесе том непознатом чари, истог часа стаје на пут своје трагичне кривице…


“Gradske info” i Pozorište mladih vam poklanjaju dve karte!

Преузмите андроид апликацију.