Почетна > Србија
Србија

Бакар и литијум важни за развој и позиционирање Србије у свету

Mинистарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је да ће рудник ,,Чукару Пеки“ код Бора, који је јуче отворен, бити први зелени рудник у Србији, са применом најмодернијих технологија и највиших стандарда у области заштите животне средине.
<img src="mining.jpg" alt="truck coal mining">
Фото: Pixabay/stafichukanatoly

,,Лежиште „Чукару Пеки“ горња зона је једно од најбогатијих налазишта руде бакра и злата у свету, а у нови рудник „Зиђин мајнинг“ уложио је 474 милиона долара. Захваљујући овом пројекту, Србија ће у неком тренутку постати други највећи произвођач бакра у Европи, одмах после Пољске, а наше учешће у производњи ове руде повећаће се са пет на 18 одсто. По производњи злата приближићемо се Финској која је највећи произвођач овог драгоценог метала у Европи“, рекла је Михајловићева у интервјуу за ,,Политику“.

Више информација о Зеленој агенди и приоритетима Републике Србије у области заштите животне средине можете прочитати ОВДЕ.

Потпредседница Владе је навела и да бакар, заједно са литијумом, представља једну од критичних минералних сировина које ће се користити у свим новим технологијама које подразумевају декарбонизацију.

,,Наша земља поседује огромне резерве ових стратешки важних метала што је значајно за позиционирање Србије у свету у будућности. То се посебно односи на литијум, где је циљ да Србија не буде само извозник сировине, већ да развијемо читав ланац производње, укључујући електричне батерије и електричне аутомобиле“, рекла је Михајловићева.

Zajedno do ostvarenja nacionalnog cilja – smanjenja potrošnje energije

 

Преузмите андроид апликацију.