Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Бајрамска софра по 12. пут у центру Новог Сада

Поводом једног од највећих мулиманских празника Курбан Бајрама, Исламска заједница Србије, Муфтијство војвођанско, организовало је у уторак у центру Новог Сада по 12. пут манифестацију „Улица отвореног срца – Бајрамска софра“, а Новосађани су имали прилике да се бесплатно послуже храном са трпезе коју су обезбедили чланови исламске заједнице.
Фото: Prt.Sc/Instagram/milandjuric77

Овом догађају присуствовали су представници Исламске заједнице Србије, цркава и верских заједница, али и Аутономне Покрајине Војводине, Града Новог сада, Војске, дипломатског кора и представници друштвеног живота града и државе. Велики број грађана присуствовао је овој манифестацији, а било је потребно мање од сата да се поједе храна са трпезе дугачке десетак метара.

Муфтија војвођански Мухамед Зиљкић захвалио се представницима локалне и покрајинске власти на подршци коју пружају у организацији ове манифестације, а посебно се захвалио Новосађанима који су дошли да увеличају ову свечаност када се муслимани представљају својим суграђанима.

Фото: Prt.Sc/Instagram/milandjuric77

„Ово је слика Новог Сада. Љубав, мир, хармонија и толеранција су главне одлике овог нашег лепог града. И видите како сви заједно, без обзира на веру, нацију и културу, можемо да функционишемо, да се окупљамо. И данас смо се овде окупили око ове наше лепе трпезе, да заједно обележимо наш велики благдан Курбан Бајрам“, рекао је војвођански муфтија.

Поглавар Исламске заједнице Србије, реис ул улема Сеад Насуфовић, рекао је да је овај скуп важан, јер се овде, у пракси, показује заједништво.

Фото: Prt.Sc/Instagram/milandjuric77

„Ова манифестација јесте траг Божје милости где се много људи удружило да заједнички подели једну радост. И управо срећни људи другују, радују се и угодно живе. Зато ова наша Бајрамска софра јесте смотра пријатељства. Она је смотра нашег заједништва и нада за добру будућност“, казао је ефендија Насуфовић.

Заменик градоначелника Новог Сада Милан Ђурић честитао је муслиманима Курбан Бајрам истакао је да град подржава ову манифестацију од првог дана.

„Наставићемо и даље да будемо и искрени и пријатељи и партнери исламској заједници у Новом Саду, јер ми смо град отвореног срца“, рекао је Ђурић.

Фото: Prt.Sc/Instagram/milandjuric77

У програму је наступио женски хор „Стамбол“ из Новог Пазара који је изводио илахије и касиде, али и севдалинке.

И овогодишњу манифестацију су организовали Исламска заједница Србије – муфтијство војвођанско – Меџлис ИЗ бачки, Удружење „Нур светлост“ и Матица Албанаца Србије, уз подршку АП Војводине, Града Новог Сада и Културног центра Новог Сада.

Vodič za smeštaj i ishranu studenata za školsku 2022/23. godinu

 

Преузмите андроид апликацију.