Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Бајићеви славуји настали током бомбардовања и трају 22 године

Дечји хор Музичке школе “Исидор Бајић” “Бајићеви славуји” настао за време бомбардовања, пре 22 године, познат по наградама, али и по хуманитарним акцијама, опстао је и за време короне када се дечја песма чула и у Аустралији.
Фото: Pixabay/mariocesar4441

Током више од две деценије настао је и слоган “Једном Бајићев славуј, увек Бајићев славуј”.

Хору се враћају стари чланови и помажу у хуманитарним акцијама.

Овде никако није реч о групи деце која се састају како би певала, овде је то много шире јер поред тога што деца овде уче о томе шта је квалитетна музика они учествују и у хуманитарном раду.

Оснивач хора и диригент Ана Ковачић, која је и професорка солфеђа, присећајући се почетака, каже да је пре 22 године оснивање хора обележило бомбрадовање.

Хор је настао из чистог ентузијазма да деца имају где да наступају, певају и да не буду појединачни музичари, већ да буду заједно и да на један најлепши начин поделе ту врсту радости.

Ана Ковачић истиче да је хор опстао уз помоћ љубави према музици, али и уз помоћ Школе “Исидор Бајић”, родитеља деце, који несебично помажу како би деца отпутовала на иностране фестивале.

Чланови хора су отпевали и снимили песму “Нек свуд љубав сја” на енглеском језику у знак подршке оболелима од коронавируса у Шпанији.

Вежбали су месец дана са свим потешкоћама на које су наилазили, с обзиром на то да су се са таквим изазовом први пут суочили.

Преводили су песму на енглески језик уз помоћ родитеља, први пут увежбавали путем онлајн платформи, прво снимајући аудио, па тек онда видео снимак.

У немогућности састајања у школи, вежбали су сами код куће уз подршку и професорке Ане Ковачић.

Поред тога, баве се и хуманитарним радом и покретачи су акције “Музичари доброг срца”.

Као и сваки други хор и овај је, каже наша саговoрница, почео са наступима у Новом Саду, али је она изабрала мало тежи пут за славује.

“Бајићеви славуји” су прошлог уторка у атријуму Музеја Војводине одржали концерт поводом 22 године постојања. Тада је на репертору било и песама домаћих аутора, али је акценат био на музичарима који, нажалост, нису наставили животно дело.