Почетна > Свет
Свет

Бајденова администрација забранила приступ трупама у Европи

Новинари који прате Пентагон и америчку војску упутили су протест америчкој влади јер им није омогућен приступ трупама од око 3.000 америчких војника који су распоређени у Европи.
Фото: Pixabay/12019

Извештачи кажу да им је ускраћена прилика да интервјуишу припаднике новопридошлих трупа које се шаљу у Пољску, Румунију и Немачку пред наводну могућу руску инвазију на Украјину.

Новинари тврде да су таква ограничења крајње ретка у временима мира, а неуобичајена чак и у активним ратним зонама, преноси агенција АП.

Новинарска асоцијација Пентагона, која представља скоро 100 новинара који покривају Министарство одбране, наводи да је Бајденова администрација у суштини забранила приступ новораспоређеним војницима у Европи.

У писму упућеном министру одбране Лојду Остину и саветнику за националну безбедност Џејку Саливану, та група је ускраћивање приступа медијима описала као нешто што је “супротно основном принципу слободе штампе”, због чега је од Бајденове администрације затражено да преокрене овај курс.

“То је медвеђа услуга америчкој јавности у чије име се ове трупе распоређују у иностранству, и то је у супротности са обећањима председника Бајдена о транспарентности”, наводи се у писму.

Додаје се да јавност у демократском друштву заслужује независно медијско извештавање “о њиховим синовима и ћеркама у униформама, а то се данас не може обезбедити без извештавања из прве руке, са терена о активностима трупа у Европи”.

Секретар за штампу Пентагона Џон Кирби изјавио је јуче да су одлуке о ограничењима извештавања део шире стратегије владе САД за управљање украјинском кризом на „геополитичкој сцени“ у потрази за дипломатским решењем.

Bajden i saudijski kralj Salman razgovarali o tržištu nafte

Преузмите андроид апликацију.