Почетна > Свет
Свет

Бајден: За Аустралију подморнице на нуклеарни погон, а не нуклеарно наоружане

САД, Аустралија и Велика Британија су представиле детаље плана којим Канбера почетком 2030-их набавља подморнице на нуклеарни погон, како би парирала кинеским амбицијама у Индо-пацифичком региону.
Фото: Танјуг/(Stefan Rousseau/Pool via AP

У обраћању на церемонији у америчкој поморској бази у Сан Дијегу, у пратњи аустралијског премијера Ентонија Албанезеа и британског премијера Ришија Сунака, председник САД Џозеф Бајден назвао је споразум у оквиру партнерства три земље (АУКУС), делом заједничке посвећености слободном и отвореном Индо-пацифичком региону са два „најснажнија и најспособнија савезника Америке“.

Бајден је нагласио да су подморнице „на нуклеарни погон, а не нуклеарно наоружане“.

Кина је саопштила да споразум АУКУС крши Уговор о неширењу нуклеарног оружја и навела је да трансфер материјала за нуклеарно оружје из државе са нуклеарним наоружањем у државу без нуклеарног оружја „очигледно“ кршење овог споразума.

Партнерство, најављено 2021., омогућава Аустралији да приступи подморницама на нуклеарни погон, које су невидљивије и способније од пловила на конвенционални погон, као противтежа гомилању кинеске војске, наводи Ројтерс.

Албанезе је рекао да споразум „представља највећу појединачну инвестицију у одбрамбену способност Аустралије у читавој историји земље“.

То је такође први пут у 65 година да су САД поделиле своју технологију нуклеарног погона, „и ми вам захваљујемо на томе“, рекао је он.

Сунак је АУКУС назвао „најзначајнијим мултилатералним одбрамбеним партнерством“ у претходном периоду.

Према споразуму, САД намеравају да продају Аустралији три америчке подморнице на нуклеарни погон класе Вирџинија, које производи Џенерал Дајнамикс, почетком 2030-их, уз опцију да Аустралија купи још две ако буде потребно, наводи се у заједничком саопштењу.

Будућа генерација подморница ће се градити у Великој Британији и Аустралији уз америчку технологију и подршку.

Преговори за АУКУС укључују отказивање уговора вредног 66 милијарди долара за француску флоту конвенционалних подморница, што је изазвало дипломатски сукоб унутар западног савеза који је трајао месецима, подсећа британска агенција.

Договор подразумева процењене трошкове за Аустралију од 245 милијарди долара до 2055., а премијер Албанезе је бранио ову потрошњу и поручио да је то „економски план, а не само план одбране и безбедности“ .

Рекао је да очекује да ће АУКУС довести до улагања од четири милијарди долара у индустријске капацитете Аустралије у наредне четири године и отворити око 20.000 нових радних места у наредне три деценије.

Он је рекао да ће за то бити потребна средства у износу од око 0,15 одсто БДП-а годишње.

Помоћник америчког државног секретара за питања источне Азије и Пацифика Данијел Критенбринк саопштио је данас да су САД обавестиле своје партнере на југоистоку Азије, укључујући Индонезију и Малезију, о споразуму АУКУС, како би јасно објасниле шта он тачно представља, наводи Ројтерс.

Obrador: Meksiko je bezbednija zemlja od SAD

Преузмите андроид апликацију.