Почетна > Свет
Свет

Бајден спреман на разговоре са Русијом о контроли наоружања

Уочи глобалне дискусије о неширењу нуклеарног наоружања која у понедељак почиње у Уједињеним нацијама (УН), председник САД Џозеф Бајден поручио је да су САД спремне да разговарају са Русијом о новом договору за контролу наоружања који би заменио Нови СТАРТ, али уколико Москва покаже да је спремна да настави тимски рад.
Фото: Танјуг/AP Photo/Markus Schreiber, File

„Моја администрација је спремна да експедитивно преговара о новом оквиру за контролу наоружања који би заменио Нови СТАРТ када тај споразум буде истекао 2026. године. Али за преговоре је потребан вољан партнер који делује у доброј вери, а брутална и ничим изазвана руска агресија у Украјини нарушила је мир у Европи и представља напад на фундаментална начела међународног поретка“, наводи се у Бајденовом саопштењу.

Амерички председник је указао да је здрав споразум о неширењу нуклеарног оружја (НПТ) увек почивао на смисленом, реципрочном ограничењу наоружања између Сједињених Америчких Држава и Руске Федерације.

„Чак и на врхунцу Хладног рата, САД и Совјетски Савез су били у стању да раде заједно на одржавању наше заједничке одговорности да се осигура стратешка стабилност“, поручио је Бајден и указао да и Кина такође има одговорност као држава са нуклеарним оружјем да се укључи у преговоре који ће „смањити ризик од погрешних процена“ и позабавити се дестабилизујућом војном динамиком.

Званичници из целог света окупљају се у понедељак у Њујорку на Десетој конференцији о неширењу нуклеарног оружја (НПТ), две године након што је такав скуп одложен због пандемије ковида-19, преноси Ројтерс.

Контрола наоружања је историјски гледано била област у којој је напредак био могућ упркос ширим неслагањима.

Ова конференција се одржава пет месеци након што је Русија напала Украјину и у тренутку распламсавања америчко-кинеских тензија око Тајвана.

Русија и САД потписале су Нови уговор СТАРТ 2010. године, а у фебруару 2021. године Москва и Вашингтон су га продужили на пет година, до 2026. године.

Kasulidis: Kriza na KiM da se reši diplomatskim putem

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке