Почетна > Свет
Свет

Бајден сматра да су оптужбе за ратне злочине против Путина оправдане

Председник САД Џозеф Бајден изјавио је да је јасно да је руски председник Владимир Путин одговоран за ратне злочине и оценио да је одлука Међународног кривичног суда (МКС) да се изда налог за хапшење председника Русије била оправдана.
Фото: Танјуг/AP/Alex Brandon

МКС је раније позвао на хапшење Путина због сумње да је у периоду трајања сукоба у Украјини извршио кривично дело противправне депортације деце и противзаконитог пребацивање људи из Украјине у Русију, преноси Си-Ен-Ен.

„Очигледно је починио ратне злочине. Мислим да је то оправдано“, рекао је Бајден током сусрета са новинарима.

У званичном саопштењу америчке администрације се наводи да су Сједињене Државе закључиле да су руске снаге чиниле ратне злочине у Украјини и подржавају одлуку да се починиоци ратних злочина изведу пред лице правде.

„Нема сумње да Русија чини ратне злочине и зверстава у Украјини и јасно нам је да они који су одговорни морају бити изведени пред лице правде“, наводи се у саопштењу.

Потез МКС обавезује 123 државе чланице суда да ухапсе Путина уколико уђе на њихову територију, а потом га пребаце у Хаг на суђење.

МКС је под истим оптужбама издао налог за хапшење Марије Лвове-Белове, комесарке за дечија права у Руској Федерацији.

У последњем извештају истраживача са америчког Универзитета Јејл наводи се да је Русија у склопу „велике системске мреже“ држала најмање 6.000 украјинских малишана у најмање 43 логора и других објеката.

Међутим, Русија је негирала оптужбе да су њене снаге чиниле злочине током сукоба у Украјини, а Кремљ је у петак саопштио да је из перспективе Русије налог МКС за хапшење Путина нечувен и бесмислен.

Си Ђинпинг у државној посети Русији од 20. до 22. марта

Преузмите андроид апликацију.