Почетна > Свет
Свет

Бајден са лидерима арапских земаља: САД неће препустити Блиски исток Русији, Кини и Ирану

САД ће остати активан и ангажован партнер на Блиском истоку, изјавио је амерички председник Џозеф Бајден током самита са лидерима заливских држава, као и Египта, Ирака и Јордана у саудијском граду Џеда. Истакао је да САД неће препустити Блиски исток Русији, Кини и Ирану.
Фото: Танјуг/AP Photo/Evan Vuči

Џозеф Бајден, који је јуче стигао у Саудијску Арабију, позвао је лидере окупљене самиту у Џеди да поштовање људских права третирају као моћан извор економских и друштвених промена, преноси Ројтерс.
„Вашингтон неће отићи и оставити вакуум који би попунила Русија, Кина или Иран“, истакао је Бајден у говору током самита са шест држава Персијског залива и Египтом, Јорданом и Ираком.

Амерички председник настоји да промени средства за спровођење америчких интереса на Блиском истоку и да уместо војних интервенција, користи моћ своје земље да се државе тог региона економски повежу и развијају заједничке одбрамбене политике, поготово у погледу Ирана, оцењује британска агенција.

На самиту, Бајден је изјавио да су САД посвећене да Иран никада не развије нуклеарно оружје.

Први сусрет Бајдена и египатског председника

Египатски председник Абдел Фатах eл-Сиси на маргинама самита са Бајденом разговарао је о глобалној кризи са испорукама хране и прекидима у снабдевању енергијом.
Tо је био први сусрет двојице лидера током којег се разговарало и о могућностима за оживљавање палестинског мировног процеса и напорима Египта да обезбеди правно обавезујући споразум о функционисању Велике Бране Ренесанса Етиопије (ГЕРД), наводи се у саопштењу египатског председништва, преноси Ројтерс.

Каиро годинама тражи договор око етиопске бране ГЕРД, која је подигнута на етиопском Плавом Нилу и већ две године пуни акумулацију док Каиро страхује да брана може да угрози оскудне залихе воде у Египту.

Званични Каиро и египатска економија нашли су се под великим финансијским притиском због глобалног повећања цена роба, укључујући пшеницу и нафту, које је додатно интензивирано након почетка рата у Украјини.

Односи између Египта и Сједињених Држава били су поремећени у првим месецима Бајденове администрације, првенствено због разлика у погледу људских права и пре покушаја Египта да посредује у прекиду ватре у Гази у мају 2021. године, након чега су релације између Каира и Вашингтона почеле да се поправљају.

Амерички председник започео је синоћ посету Саудијској Арабији сусретом са саудијским престолонаследником Мохамедом бин Салманом и краљем Салманом.

Бајден је претходно посетио Израел, прво одредиште током блискоисточне турнеје, нудећи израелским лидерима са којима се том приликом састао уверавање да је одлучан да заустави ирански нуклеарни програм, па чак и употреби силу „као последње средство“, преноси Ројтерс.

SAD: Odobrena prodaja oružja Tajvanu od 108 miliona dolara

Преузмите андроид апликацију.