Почетна > Свет
Свет

Бајден пожелео добродошлицу Макрону у Белој кући

Председник САД Џозеф Бајден пожелео је данас добродошлицу председнику Француске Емануелу Макрону у Белој кући где ће прославили више од 200 година америчко-француских односа.
Фото: Танјуг/AP/Patrick Semansky

Ово је прва државна посета Макрона САД од како је Бајден преузео дужност лидера Америке почетком 2021. године, пренео је Ројтерс.

Бајден и његова супруга Џил поздравили су Макрона и његову супругу Брижит загрљајима, пољупцима и осмесима.

Два пара, која су јуче неформално вечерала, учествовала су данас на церемонији у којој су били ангажовани почасна војна гарда и колонијални бенд, а свиране су националне химне.

„Француска је наш најстарији савезник, наш непоколебљиви партнер у питању слободе“, рекао је Бајден, поздрављајући „трајну снагу и виталност великог пријатељства између Француске и Сједињених Америчких Држава.“

Макрон је казао да две нације треба поново да постану браћа по оружју након руског напада на Украјину и партнери у заштити демократија са обе стране океана.

„Наше нове границе су ту и наша је заједничка одговорност да се одговори на то“, истакао је председник Француске.

Бајден и Макрон су планирали најпре да разговарају, а затим да одрже заједничку конференцију за новинаре.

Макронови су у уторак допутовали у Вашингтон у његову другу државну посету САД од преузимања дужности 2017. године.

Бајден (80) и Макрон (44) имали су много састанака на међународним скуповима, али ће ово бити први пут да проведу доста времена зајдено.

Макрону и његовој супрузи је приређена сјајна државна вечера, са 200 јастога који су наручени из Меја за ту прилику.

Међу поклонима које је Макрон донео била је и верзија на винилу и CD-у оригиналне музике за филм Клода Лелуша из 1966. године „Један човек и једна жена“, филма који су Бајденови гледали на првом састанку, навела је Јелисејска палата.

Двојица лидера су вечерала синоћ у италијанском ресторану Фиола Маре у историјском делу града Џорџтауну, што је био гест љубазности домаћина.

Stoltenberg: Rano za zaključke o zahtevu Poljske za razmeštanje Patriota u Ukrajini

Преузмите андроид апликацију.