Почетна > Свет
Свет

Бајден потврдио подршку лидеру опозиције у Венецуели Хуану Гуаиду

Председник САД, Џо Бајден потврдио је подршку Вашингтона венецуеланском лидеру опозиције Хуану Гуаидоу у писму у понедељак, чак и усред напора за наставак преговора са владом председника Николаса Мадура.
Фото: PrtSc/CNN/YouTube

„Под вашим руководством и у коалицији са лидерима цивилног друштва чувате идеале слободе, демократије и суверенитета“, написао је Бајден у писму упућеном Гуаиду преко Канцеларије за венецуеланске послове у суседној Колумбији.

Писмо је послато поводом годишњице независности Венецуеле, 5. јула 1811.

Бајден је рекао да Гуаидо води своју земљу кроз мирну демократску транзицију власти.

Око 50 земаља препознаје опозиционог лидера као привременог лидера Венецуеле и шефа Народне скупштине након што је Мадуро прогласио победу на изборима 2018. године која је од стране много држава проглашена за лажну.

Администрација бившег америчког председника Доналда Трампа увела је оштре финансијске санкције против Венецуеле и њене националне нафтне компаније у неуспешном покушају збацивања левичара Мадура пошто је Венецуела заронила дубље у политичку, економску и хуманитарну кризу.

Сједињене Државе и Европска унија су у јуну изјавиле да би биле спремне да преговарају о одређеном укидању санкција уколико Венецуеланци направе први корак ка „кредибилним изборима“.

Гуаидо је у понедељак предводио страначке скупове позивајући на нове изборе, након што су главне опозиционе странке бојкотовале председничке изборе 2018. и парламентарне изборе 2020. године.

Мадуро се потпуно противи идеји ванредних избора, јер у новембру предстоје избори за гувернера и градоначелнике.

Вашингтон и Каракас су прекинули дипломатске односе 2019. године након што је Бела кућа признала мандат Гуаидоа.

Америчка амбасада у Каракасу је затворена, а питања која се односе на однос земаља сада се воде у канцеларији у Боготи.