Почетна > Свет
Свет

Бајден планира борбу против нелегалног оружја

Амерички председник Џо Бајден обећао је да ће његова администрација кренути у обрачун са трговцима нелегалног оружја и појачати федерално финансирање и подршку локалним полицијским станицама, у тренутку када је стопа убистава значајно порасла у великим градовима.
Фото: Танјуг/Susan Walsh

„Трговци смрћу крше закон због профита“, рекао је Бајден и додао да ће администрација имати „нулту толеранцију“ према кријумчарима оружја.

Истакао је да ће његова влада помоћи државама да запошљавају више полицајаца користећи средства већ усвојена ради економског опоравка од пандемије Ковида-19.

„Пронаћи ћемо вас и тражићемо да покажете дозволу за продају оружја. Постараћемо се да не можете да продајете смрт и хаос на нашим улицама, поручио је Бајден трговцима оружја који, како је рекао, свесно крше закон“, преноси Глас Америке.

Бајден је у априлу потписао уредбу којом се од Секретаријата за правосуђе захтева да сузбије ватрено оружје без серијског броја, које купци могу сами да саставе.

Такве уредбе омогућавају Бајдену да брзо реагује без чекања на Конгрес, где демократе имају минималну већину а републиканци се, у принципу, противе законима о контроли оружја.

Права на поседовање оружја, заштићена Другим амандманом америчког Устава, спадају у најконтроверзнија политичка питања у Америци, где стопа смртности од ватреног оружја значајно превазилази друге богате земље.

Пораст броја убистава и пуцњава је почео прошлог лета након што су градови почели да ублажавају рестрикције уведене због ковида-19.

Према недавној студији Асоцијације шефова полиције великих градова, професионалне организације полицијских шефова из САД и Канаде, у 67 већих америчких градова догодило се 8.077 убистава 2020. године, што је пораст од 33% у односу на 6.087 из 2019. године.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.