Почетна > Бизнис
Бизнис

Бајден од Конгреса затражио суспензију пореза на гориво

Амерички председник Џозеф Бајден затражио је од Конгреса да усвоји тромесечну суспензију федералног пореза на гориво, како би биле смањене рекордне цене на пумпама и помогло се америчким породицама током лета, преноси агенција Ројтерс.
бајден
Фото: Танјуг/AP/Evan Vuchi

Бајден је позвао и појединачне савезне државе да привремено укину своје државне порезе на гориво, који су често већи од федералних, а од највећих нафтних произвођача тражи да на предстојећем састанку са министарком за енергију Џенифер Гренхолм изнесу идеје о томе како обновити капацитете за прераду нафте.

Бајден и његови саветници су ово питање разматрали месецима у светлу све већег притиска да предузму акцију и смање рекордне цене горива, које су допринеле паду популарности председника и умањиле шансе његове Демократске странке да задржи већину у Конгресу на изборима у новембру.

За привремено укидање федералног пореза на бензин од 18,4 цента по галону (око 3,8 литара) и 24,4 на дизел, потребно је одобрење Конгреса, због чега је Бајденов захтев углавном симболичан, преноси Глас Америке.

Чланови Конгреса из обе странке противе се укидању пореза, а неке демократе, међу којима је и председавајућа Представничког дома Ненси Пелоси, страхују да би тај потез имао ограничен утицај на цене, ако већи део уштеде иде нафтним компанијама и продавцима.

„Само привремено укидање пореза на гориво, без других мера, неће ублажити раст трошкова који смо видели. У овом јединственом тренутку, када рат у Украјини намеће последице америчким породицама, Конгрес би требало да предузме шта може да им обезбеди олакшање“, наводи се у саопштењу из Беле куће.

Бајден тражи од Конгреса да суспендује порез на гориво до краја септембра, што ће значити и изгубљени допринос за Фонд за аутопутеве од око 10 милијарди долара, али би то могло да се надокнади из других делова буџета где приходи расту, а дефицит се смањује док се Сједињене Државе опорављају од пандемије ковида 19, додаје се у саопштењу.

Поједине државе, као што су Њујорк и Контектикат, већ су привремено укинуле државне порезе на гориво, док су друге разматрале идеје као што су повраћај новца и директна помоћ.

Рафинерије покушавају да задовоље глобалну потражњу за дизелом и бензином, што доводи до додатног раста цена и несташица.

„Привремено укидање федералног пореза на гориво свакако ће обезбедити краткорочно олакшање за возаче у Америци, али неће решити суштину проблема – неравнотежу у снабдевању и потражњи за нафтним производима“, саопштио је портпарол индустријског удружења Америчких произвођача горива и петрохемије.

Додао је да су и даље потребне дугорочне мере да би се повећала производња енергије у САД.

Просечне цене горива на пумпама тренутно су близу пет долара по галону, а све већа потражња поклопила се са губитком од око милион барела дневно производног капацитета.

Последње три године, многе фабрике су затворене након што је потражња нагло пала на врхунцу пандемије.

Švajcarska uvezla više od tri tone ruskog zlata u maju

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке