Почетна > Свет
Свет

Бајден: Не сме да превлада мржња у Америци

Председник САД Џозеф Бајден и највиши званичници Беле куће заједно су се успротивили белачкој супремацији и затражили од Американаца да се уједине у борби против мржње, након расно мотивисаног убиства троје црнаца на Флориди током викенда.
Фото Танјуг/AP Photo/ Evan Vucci

„Не сме да превлада мржња, која расте“, рекао је Бајден у разговору са вођама борбе за грађанска права, укључујући чланове породице Мартина Лутера Кинга, поводом 60 година од Марша на Вашингтон, када је Кинг одржао славни говор „Имам сан“ код Линколновог споменика.

Белац са маском на лицу пуцао је из ватреног оружја на којем је био нацртан кукасти крст на троје црнаца у Џексонвилу на Флориди.

Напад је окарактерисан као расистички, а убица, идентификован као 21-годишњи Рајан Палметер, извршио је самоубиство.
Злочини из мржње су се повећали за 12 одсто у 2021., према последњим подацима које је објавио ФБИ, а већина је мотивисана расизмом, подсећа Глас Америке.

Потпредседница Америке Камала Харис рекла је да постоје људи који намерно желе да поделе нацију.

Отварањем Овалне канцеларије за Кингову породицу, Бајден, који је председник из Демократске партије, следи пример из историје.

Наиме, 28. августа 1963. године, на дан марша који се званично звао „Марш на Вашингтон за послове и слободу“, демократски председник Џон Ф. Кенеди је дочекао Кинга и друге главне организаторе марша на састанку у Овалној канцеларији.

Марш из 1963. године и даље се сматра једним од највећих и најзначајних демонстрација за расну једнакост у америчкој историји.

Ненасилни протест је привукао чак 250.000 људи који су се окупили код Линколновог споменика и дао замах усвајању историјског закона о људским правима у Конгресу, као и закона о гласачким правима наредних година.

Кинг је убијен у априлу 1968. у Мемфису у Тенесију.

У суботу су се хиљаде људи окупиле на Националном травњаку у Вашингтону да би обележили шест деценија од марша, а говорници су истицали да земља, коју и даље потреса расна неједнакост, тек треба да испуни сан Мартина Лутера Кинга о друштву у којем његово четворо деце „неће бити процењивано на основу боје коже, већ на основу карактера“.

Догађај је организовао институт Драм Мејџор који води Кингова породица, као и Национална акциона мрежа свештеника и активисте за грађанска права Ала Шарптона.

 

Sijarto: Mađarski parlament će na jesen doneti odluku o pristupanju Švedske NATO

Преузмите андроид апликацију.