Почетна > Свет
Свет

Бајден је позвао Представнички дом да хитно одобри помоћ Украјини

Амерички председник Џозеф Бајден позвао је данас Представнички дом америчког Конгреса да што пре одобри додатну војну помоћ Украјини и Израелу.
Фото: Танјуг/АР/Susan Walsh

Према његовим речима, САД би требало да повећају подршку Украјини како би спречиле руског председника Владимира Путина да задире у земље НАТО савезнике и осигурале да он не увлачи америчке трупе у будући рат у Европи.

„Сада није време да напуштамо наше пријатеље. Представнички дом треба хитно да одобри законе о националној безбедности уз помоћ Украјини и Израелу, као и да пружи преко потребну хуманитарну помоћ Палестинцима у Гази“, нагласио је шеф Беле куће у ауторском тексту за Вол стрит журнал.

Он је нагласио да ако Конгрес одобри пружање војне помоћи Украјини и Израелу, САД неће писати „неограничене чекове“.

„Послаћемо војну опрему из наших залиха, а затим искористити новац који је одобрио Конгрес да допунимо те залихе куповином од америчких добављача. Ово укључује ракете Патриот произведене у Аризони, ракете Џавелин произведене у Алабами и артиљеријске гранате произведене у Пенсилванији, Охају и Тексасу. Улагали бисмо у америчку индустријску базу, куповали америчке производе које производе амерички радници, подржавали бисмо послове у скоро 40 држава и јачали националну безбедност. Помогли бисмо нашим пријатељима тако што бисмо помогли себи“, навео је амерички председник.

Он је оценио да је руски председник Владимир Путин покушао да сломи вољу украјинског народа, али да није успео.

„Сада покушава да сломи вољу Запада. Не можемо му дозволити да успе. Постоје тренуци у историји који захтевају вођство и храброст. Ово је један од њих“, закључио је Бајден.
У понедељак је председавајући Представничког дома САД Мајк Џонсон представио одвојене планове помоћи САД Украјини, Израелу и Тајвану.

Портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби изјавио је у уторак да се администрација америчког председника Џозефа Бајдена противи потенцијалном предлогу Републиканаца у Представничком дому да се помоћ Израелу и Украјини даје у два одвојена пакета.

Netanijahu poručio Britaniji i Nemačkoj: Izrael će sam donositi svoje odluke

 

Преузмите андроид апликацију.