Почетна > Свет
Свет

Бајден данас стиже у Вијетнам са циљем унапређење односа

Председник САД Џозеф Бајден данас стиже у посету Вијетнаму, у тренутку када Вашингтон планира да унапреди односе са овом земљом.
бајден
Фото: Танјуг/AP Photo/Alex Brandon, File

Званичници су саопштили да ће фокус разговора бити на полупроводницима и ретким металима, али да ће имати и безбедносну компоненту.

Пола века након дугог и бруталног рата, очекује се да ће САД подићи односе са Вијетнамом на исти дипломатски ниво као што то имају Кина и Русија, саопштили су Бајден и други амерички званичници, преноси Ројтерс.

Ово најављено унапређење односа могло би бити у сенци извештаја Њујорк тајмса од суботе, да Вијетнам преговара са Русијом о новом споразуму за снабдевање оружјем, који би могао да проузрокује санкције САД.

Њујорк тајмс се позива на мартовски документ вијетнамског Министарства финансија у којем се излажу планови да Ханој финансира модернизацију својих оружаних снага кроз вијетнамско-руски нафтни пројекат.

Први заменик саветника за националну безбедност САД Џон Фајнер изјавио је данас да ће Вашингтон своје односе са Вијетнамом подићи на највиши ниво, као и да ће они имати безбедносну компоненту.

Фајнер је рекао да нема конкретног споразума за наоружање са Вијетнамом, али је нагласио да би САД и њихов партнери могли да понуде земљи помоћ да се удаљи од руског оружја.

Вијетнамски званичници изразили су оптимизам у погледу очекиваног унапређења односа са САД, упркос почетној забринутости око тога како ће реаговати суседна Кина.

Након самита Групе 20 у Индији, Бајден ће данас поподне стићи у Ханој, где ће га званично дочекати генерални секретар Комунистичке партије Нгујен Фу Тронг, са којим ће након састанка имати и јавно обраћање.

Посета америчког председника Вијетнаму долази у тренутку када билатералне трговинске и инвестиционе везе расту, као и тензије око територијалног спора између Вијетнама и Кине у Јужном кинеском мору.

Очекује се да ће се руководиоци америчкох технолошких компанија Гугла, Интела, Амкора, Марвела и Боинга у понедељак састати са вијетнамским званичницима и државним секретаром САД Ентонијем Блинкеном у Ханоју.

Сарадња у производњи полупроводника је средишњи део акционог плана који ће бити усвојен током Бајденове посете, чиме би се конкретним резултатима подржало дипломатско унапређење односа, рекао је амерички званичник.

Очекује се и већа подршка за обуку квалификованих радника, пошто се Вијетнам суочава са великим недостатком инжењера у овом сектору.

Друго важно питање је јачање ланаца снабдевања експлоатације ретких метала, пошто је према Геолошком заводу Сједињених Америчких Држава (УСГС), Вијетнам друга земља на свету са највећим резервама ретких земних метала, одмах иза Кине.

Према два извора који су упознати са плановима, очекује се договор о ретким земним металим током Бајденове посете, која се завршава у понедељак када ће се он вратити у САД.

Трговинска размена две земље може бити тема разговора јер трговински суфицит Вијетнама са САД је мањи од оног са Кином и Мексиком, наводи Ројтерс.

G20: Države ne smeju koristiti silu da bi zauzele teritoriju druge zemlje

Преузмите андроид апликацију.