Почетна > Свет
Свет

Бајден: Антисемитизам у САД достигао рекордне нивое

Амерички председник Џозеф Бајден сматра да је антисемитизам у САД достигао „рекордне нивое“ и да представља велики изазов за ту земљу.
Фото Танјуг/AP Photo/ Evan Vucci

„Антисемитизам је порастао до рекордних нивоа. У протеклих неколико година дато му је превише кисеоника“, рекао је Бајден у разговору са америчким рабинима поводом јеврејског празника, којим се обележавају дани Божанског суда, између празника Рош Хашана и Јом Кипура, преноси Ројтерс.

Он је такође коментарисао и изјаве бившег председника Доналда Трампа по том питању.

Бајден је навео да га је скуп белих националиста „Уједините десницу“ 2017. у Шарлотсвилу у Вирџинији натерао да донесе одлуку да се кандидује на изборима 2020. где му је ривал био Трамп.

Стотине белих националиста отпутовало је у Шарлотсвил у августу 2017. године, а неки су демонстрирали кампусом Универзитета Вирџиније носећи бакље и узвикујући „Јевреји нас неће заменити!“

Трамп, који је у то време био председник, критикован је због тога што је првобитно изјавио да има „добрих људи на обе стране“ након што је митинг прерастао у насилне сукобе.

„Тада сам одлучио да морам да останем уместо да се повучем. Ћутање је саучесништво“, рекао је Бајден.

Трамп је негирао све оптужбе за антисемитизам.

Друштвена и политичка клима у САД је последњих година постала плодно тло за антисемитизам, наводи се у извештају који су у априлу објавили међународна организација Антидифамацијска лига (АДЛ) и Универзитет у Тел Авиву.

Изражавање мржње према Јеврејима постало је „уобичајено и нормално“, а инциденти насиља, вандализма и узнемиравања Јевреја су се повећали, наводи се у извештају.

Више од 3.600 антисемитских инцидената забележено је у САД 2022. године, више него било које године откако је 1979. АДЛ почео да се бави овим проблемом, наводи Ројтерс.

Šolc je uporedio podršku Ukrajini sa učešćem Nemačke u bombardovanju SRJ

Преузмите андроид апликацију.