Почетна > Бизнис
Бизнис

Баћина: Млека има довољно, прелевман ће заштитити домаће произвођаче

Млекар из Баната Вукашин Баћина изјавио је данас да ће уведени прелевман (увозна такса) на млеко и млечне производе заштитити домаће произвођаче, као и да млека у Србији има довољно и да је увоз потребан само током летњих месеци, ако дође до суше.
Фото: Unsplash/Elizabeth Dunne

„Бивша власт је продала млекаре и натерала произвођаче да распусте своја стада, сада има мање грла него пре 10 година. Веома је добра и нова мера владе да сваком пољопривреднику, који буде желео да новац да купује јунице из увоза“, рекао је Баћина Танјугу.

Како је рекао, у Србију мора да дође „нова генетика“ из иностранства јер код нас нема довољно јуница.

Он је казао да проблем у млекарству траје неколико година, али да преговори са владом у претходних пар месеци дају одличне резултате.

„У петак нас очекује састанак са председницом владе Аном Брнабић, где ћу ја предложити да влада мора да донесе дозвољене марже на цену млека и млечних производа. Мора да се зна колико може да заради млекара која прерађује, а колико трговински ланац који продаје“ рекао је Баћина.

Додао је да од састанка очекује и да влада донесе одлуку која ће бити најнижа цена откупа млека, која се процењује на око 70 динара без пдв-а.

Како објашњава, држава је повећала субвенције за млеко, али млекаре то користе и смањују цену по којој откупљују млеко од произвођача.

Он је казао како би било добро да са радом крене државна независна лабораторија за проверу квалитета млека како би произвођачи знали којег је квалитета млеко које производе, јер једина потврда коју добију је из млекаре.

На питање о седници скупштинског Одбора за пољопривреду, где је речено да би ЕУ могла да повуче контрамере, Баћина тврди да не постоји шанса да се то догоди, као и да су сва дешавања и протести у „режији Одбора за пољопривреду“.

„Држава је коначно донела озбиљну одлуку да заштити своје произвођаче млека, а тај председник одбора тражи да се та одлука повуче“, каже Баћина и додаје да само млекарама смета та одлука владе.

Баћина је рекао и да ће на најављеном састанку у петак тражити оставку председника скупштинског Одбора за пољопривреду Марјана Ристичевића.

Влада Србије је усвојила одлуку о увођењу прелевмана (увозне таксе) од 15 динара по литри млека и за качкаваљ од 30 динара по килограму, која се од јуче примењује.

Ozvaničena pretplata na Instagramu i Fejsbuku

Преузмите андроид апликацију.