Почетна > Бизнис
Бизнис

Азијске берзе у „црвеном“, на Вол Стриту нови рекорд

Акције на азијским берзама су пале данас због забринутости да би нови талас короне у региону могао да поткопа економски опоравак, чак и ако снажан привредни замајац у САД-у подстакне Федералне резерве (ФЕД) да размотре брже окончање политике подстицаја.
Фото: Pixabay/Sergei Tokmakov

Најшири индекс азијско-пацифичких акција МСЦИ, без јапанских, склизнуо је за 0,15 посто осцилирајући близу недавних највиших нивоа, пошто је поновно увођење локдауна у неким земљама ради заустављања ширења Делта варијанте вируса пригушило економски замах, извештава Ројтерс.

Највише су пале јапанске и аустралијске акције, при чему је индекс Токијске берзе Никеи потонуо за 0,91 одсто, а аустралијски АСX/200 за 0,37 процената, док је јужнокорејски Коспи ослабио за 0,71 посто.

Знатно су страдале и кинеске акције, изгубивши 0,95 процената вредности, јер су инвеститори реализовали профите од улагања на берзи након раста цена подстакнутог снажним опоравком земље од утицаја пандемије ковид-19, а највећи губитници су биле деонице финансијских и потрошачких компанија.

Активност на европским берзама вероватно и данас бити под притиском

Активност на европским берзама ће вероватно и данас бити под притиском и уздржана након јучерашње објаве Хонг Конга да ће забранити путничке летове из Уједињеног Краљевства.

Фото: Pixabay/Tumisu

Индекс фјучерса ЕуроСТОКС 50 јутрос је у благом успону за 0,09 посто, док је на Лондонској берзи термински индекс ФТСЕ у минусу за 0,01 проценат. Индекс фјучерса америчких акција, е-мини S&P 500, такође је ослабио за 0,11 одсто.

У петак ће бити објављен помно праћени извештај о броју новоотворених радних места у САД за јун, који би могао да утиче на изгледе ФЕД-ове политике и да подигне очекивања везана за повећање америчких каматних стопа.

Вест о могућем двостраначком споразуму о потрошњи на инфраструктурне пројекте у САД, објављена минулог викенда, подгрејала је протекле ноћи апетит инвеститора за ризиком.

На Вол Стриту су у понедељак индекси Насдак и S&P 500 забележили раст од 0,98 процената и 0,23 посто респективно, достижући највиши ниво икада, подстакнути растом цена технолошких акција јер се инвеститори кладе на сезону снажних компанијских зарада.

Велике технолошке компаније међу водећим добитницима

Велике технолошке компаније, укључујући Фејсбук, Нетфликс, Твитер и Нвидију, биле су међу водећим добитницима, подупирући S&P 500 да одржи замајац раста након што је у петак забележио најбоље недељне резултате у последњих 20 седмица.

Фото: Pixabay/Buffik

Насупрот томе, индустријски индекс Дау Џон је пао за 0,44 посто, при чему су деонице из цикличних сектора нагло потонуле услед забринутости због скока ковид случајева широм Азије.

На девизним тржиштима, амерички долар се углавном држао стабилно. Доларски индекс се трговао у плусу за 0,9 одсто на 91,963 поена.

Инвеститори ишчекују извештаје о производној активности у САД

Инвеститори такође ишчекују податке о поверењу америчких потрошача који треба да буду објављени касније данас, као и извештај Института за управљање набавкама о производној активности у САД најављен за четвртак, како би проценили потенцијално будуће кретање каматних стопа.

И долар и јен су благо профитирали од појачане тражње за имовином која се сматра сигурним уточиштем, а коју је изазвао страх од ширења Делта соја вируса.

Евро се трговао на нивоу од 1,1912 долара, клизећи према двоипомесечном минимуму од 1,8470 долара, који је забележен 18. јуна.

Америчка валута је остала стабилна према јапанском јену на 110,46 јена.

Поновно ширење корона случајева погодило цене нафте

Поновно ширење корона случајева погодило је и цене нафте, које су други дан заредом ослабиле због бојазни трговаца од могућег успоравања раста потражње за горивом.

Фото: Pixabay/Kristina Kasputienė

Нафта Брент пала је за 0,47 посто на 74,33 долара за барел, док је америчка WTI нафта појефтинила за 0,41 проценат на 74,61 долара по барелу.

Спот цена злата се незнатно променила на 1.777,05 долара по унци на азијском трговању до 05:24 часова по средњоевропском времену, преноси британска агенција.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.