Почетна > Србија
Србија

Авион „Михајло Пупин“ слетео у Србију,што пре у саобраћај

На београдски аеродром је долетео нови широкотрупни авион у флоти Ер Србије, Ербас А330-200, регистарске ознаке YU-ARC, који ће што је пре могуће бити прикључен саобраћају, саопштила је данас српска национална авио-компанија.
Фото: Танјуг/RON PURCELL

Други авион Ер Србије за дуголинијски саобраћај носи лик Михајла Пупина (1854-1935), чиме национална авио-компанија жели да ода заслужено признање славном научнику српског порекла, проналазачу, професору физике на Колумбија универзитету у Њујорку, једном од оснивача НАСА и добитнику Пулицерове награде.

Ербас А330 са ликом Пупина, после неопходних техничких и административних корака, почеће да обавља летове у оквиру дуголинијског саобраћаја.

Генерални директор Ер Србије Јиржи Марек рекао је да унапређење флоте спада у стратешки најважније циљеве у развојном плану те компаније.

„Да бисмо могли даље да развијамо мрежу неопходно је да имамо одговарајућу флоту и потребне капацитете. Жељно ишчекујемо тренутак када ће се наш нови ербас А330 наћи у саобраћају“, рекао је он.

Оценио је да је имајући у виду тренутне потребе мреже веома важно да нови авион што пре уђе у редовни саобраћај, те ће због тога саобраћати са постојећим изгледом кабине и седишта.

„Планирано је да почетком следеће године, приликом редовног 12-годишњег сервиса авиона, „Пупин“ добије кабину која це по квалитету бити слична оној код постојећег А330-200 – „Тесле““, рекао је Марек.

Додао је да Ер Србија наставља даље са обнављањем флоте да би путницима омогућила још већу флексибилност мреже и удобност.

Нови авион Ер Србије је јединствени изглед добио у Марани, Аризона, у САД.

За процес фарбања, током којег је употребљено 20 различитих боја и око 400 литара фарбе, било је потребно 18 дана непрекидног рада у две смене, са тимовима од око 10 људи по смени.

Најновије појачање у флоти националног авио-превозника имаће конфигурацију са 18 седишта у бизнис класи и 250 седишта у економској класи.

Авион је произведен 2011. године, има Ролс-Ројс моторе, јачина мотора (Engine Thrust) је 71100 Н, распон крила 60 метара, а дужина приближно 59 метара.

Може да лети на максималној висини од 41.450 стопа, а пре доласка у Ер Србију користила га је јужноафричка авио-компанија South Africans Airways (САА).

Vučić: Siguran sam da ćemo kao narod pokazati zrelost

Преузмите андроид апликацију.