Почетна > Свет
Свет

Аустрија доводи у питање вето Русије у УН

Амбасадор Аустрије при УН у Њујорку Александер Маршик довео је у питање право на вето Русије у Савету безбедности светске организације.
Фото: Pixabay/Ashaneen

„Право на вето пет сталних чланица Савета безбедности је утемељено у Повељи УН. Али оно важи за обавезу очувања основа УН“, рекао је он у говору на ванредном заседању Генералне скупштине УН.

„Ако у 21. веку Савет безбедности УН бива блокиран у ситуацији у којој постоји еклатантно кршење међународног права требало би поставити питање да ли је систем вето сила и даље делотворан и легитиман да уређује међународне односе“, указао је Маршик.

Он је истакао да Савет безбедности не може да ћути када се војним чизмама газе основни принципи међународног реда.

Маршик је најавио да ће Аустрија гласати за резолуцију која осуђује „руску агресију“ на Украјину.

Он је објаснио да Аустрија није део ниједног војног савеза, и да се ослања на безбедност уз поштовање и примену међународног права, споразума, као и хуманитарног права.

Указао је да бомбардовање цивилних објеката представља ратни злочин, и да починиоци и налогодавци морају за то да одговарају.

Такође је казао да Аустрија осуђује примену кластер бомби, те је оценио и да нуклеарна претња представља јасно кршење основа Повеље УН.

Маршик је пренео да Аустрија захтева од Русије да повуче своју одлуку о признавању Доњецка и Луганска, као и да одмах повуче своје трупе из Украјине, те се врати мирном дијалогу.

Micotakis: Grčka podržava sankcije EU protiv Rusije

Преузмите андроид апликацију.