Почетна > Свет
Свет

Аустралијске власти пронашле радиоактивну капсулу

Аустралијске власти пронашле су данас радиоактивну капсулу мању од новчића, изгубљену у Западној Аустралије прошле недеље, саопштио је државни министар за хитне случајеве.
Фото: PrtSc/Inside Edition/YouTube

Недељу дана трајала је потрага за капсулом, која је испала из камиона који се кретао на рути дугој око 1.400 километара кроз Западну Аустралију између градова Њумен и Перт, преноси Ројтерс.

Капсула са радиоактивним изотопом цезијум-137 је откривена помоћу возила, које се кретало брзином од 70 км на сат и опремљено је специјалном опремом за детекцију зрачења, навели су званичници аустралијске савезне државе Западне Аустралије.

Додају да се капсула налазила на око два метра од ивице пута.

„Желим да нагласим да је ово изванредан резултат“, рекао је министар за хитне случајеве Западне Аустралије Стивен Досон на конференцији за новинаре и додао да је капсула пронађена јутрос око 50 километара јужно од града Њумена.

Нагласио је да војска проверавала капсулу и она ће сутра бити однета у обезбеђени објекат у Перту.

Камион који је превозио капсулу стигао је у депо у Перту 16. јануара, а службе за ванредне ситуације су обавештене о несталој капсули тек 25. јануара.

Власти сумњају да су вибрације из камиона довеле до олабављења шрафова и завртња, а капсула је испала из паковања, а затим и из отвора у камиону.

Језгро капсуле садржи малу количину радиоактивног цезијума-137, који може изазвати озбиљне болести ако се додирне.

Капсула је димензија осам милиметара са шест милиметара.

Цезијум-137 је радиоактивни изотоп цезијума са периодом полураспада од 30 година.

До његовог ослобађања долази употребом нуклеарног оружја као и у случајевима несрећа у нуклеарним електранама, због чега представља велики ризик за животну средину, наводи Енциклопедија Британика.

Компанија Рио Тинто се извинила пре три дана због губитка капсуле.

Rokenrol kuća slavnih objavila kandidate za 2023. godinu

Преузмите андроид апликацију.