Почетна > Бизнис
Бизнис Свет

Аустралија разматра ограничење извоза течног природног гаса

Азијско-пацифичком тржишту гаса прети нови удар након што је Аустралија, велики произвођач природног гаса, сигнализирала да би могла да смањи извоз течног природног гаса (ТПГ), у време кад се овај регион бори са ограниченим испорукама, високим ценама и конкуренцијом европских купаца.
Фото: Танјуг/AP Photo/Mićael Sohn, File

Аустралија разматра смањење продаје у иностранству у корист домаће потрошње пошто процењује да ће имати мањак домаће понуде следеће године, извештава CNBC.

Будући да глобални енергетски протекционизам постаје све већи, Аустралијска комисија за конкуренцију и заштиту потрошача (АЦ Ц Ц) позвала је прошле недеље Канберу да заштити домаће тржиште гаса и ограничи извоз ТПГ-а, пошто се предвиђа да би источна обала земље могла да се суочи с мањком од 56 петаџула гаса у 2023. Месецима се азијско-пацифички регион бори с конкуренцијом европских купаца горива који желе да надокнаде ограничене испоруке руског гаса.

Већину гаса који се користи на источној обали Аустралије производе компаније које су такође извозници ТПГ-а у азијско-пацифички регион и друге земље.

Мада се већина продаје ТПГ-а купцима у иностранству одвија на бази дугорочних уговора, аустралијски произвођачи такође продају овај енергент и на спот тржишту. Земље које немају могућност да склопе дугорочне уговоре принуђене су да купују гас на спот тржишту, где су цене знатно више.

Аустралијско удружење за производњу и истраживање нафте је, ипак, донекле смирило узнемиреност на тржиштима, наводећи да упркос упозорењу АЦЦ-а земља има више него довољно гаса за следећу годину.

Међутим, уколико механизам ограничења извоза буде покренут, нове притиске у погледу снабдевања и цена осетиће највећи купци ТПГ-а у региону, попут Јапана и Јужне Кореје, као и новопридошли увозници ТПГ-а као што су Филипини, кажу аналитичари.

Цене ТПГ-а су порасле за скоро 80 посто у односу на период пре почетка рата у Украјини, према индексу цена компа није Платс ЈКМ.

Од априла није било спот тендерске продаје из три главна извозна постројења ТПГ-а на источној обали Аустралије, што указује на успоравање продаје иностранству, изјавио је Кенет Фу, регионални менаџер из С&П Глобал Маркет Интелидзенса за азијско пацифички регион (АПАЦ).

Azerbejdžan povećao izvoz gasa 24% za sedam meseci

Преузмите андроид апликацију.