Почетна > Бизнис
Бизнис

Аустралија поднела жалбу СТО због кинеских царина на вино

Аустралија је званично поднела жалбу Светској трговинској организацији (СТО) због кинеских царина на увоз флашираног вина из те земље, саопштио је данас глобални трговински регулатор.
Фото: Pexels/Arthur Brognoli

Ово је други спор који је Канбера покренула против Кине пред СТО, при чему се први, покренут у децембру прошле године, односи на кинеске увозне царине на јечам. Та жалба је тренутно у поступку разматрања у СТО, преноси Ројтерс.

Најновији тзв. „захтев за консултацијама“ који је поднет Светској трговинској организацији у Женеви даје двема странама рок од 60 дана за преговоре, а ако не успеју да постигну договор, онда се у оквиру СТО може формирати панел за расправу.

Аустралијски министар иностраних послова изјавио је недавно да ова жалба требало да омогући билатералне преговоре.

Погоршање односа две земље због истраге о пореклу корона вируса

Односи између две земље су се погоршали откако је Канбера затражила међународну истрагу о пореклу корона вируса, који је прво избио у Кини крајем 2019.

Фото: Pexels/Sabel Blanco

Кина, највећи аустралијски трговински партнер, одговорила је на то увођењем царина на аустралијске производе, укључујући вино и јечам, и ограничавањем увоза аустралијске говедине, угља и грожђа.

На данашњем састанку СТО иза затворених врата, Канада је, према наводима Ројтерса, такође настојала да ескалира трговински спор са Кином због ограничења кинеског увоза семена репице из Канаде.

Међутим, Кина је одбила захтев за оснивање неког формалног панела, наводећи да сматра да је то преурањено, према речима једног званичника СТО након састанка.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.