Почетна > Свет
Свет

Аустралија и Нови Зеланд најбоља места за опстанак у случају нуклеарне апокалипсе

Аустралија и Нови Зеланд су најбоља места за опстанак у случају нуклеарне апокалипсе, показало је најновије истраживање објављено у научном часопису Риск Аналисис.
Фото: Танјуг/AP Photo/Nick Perry

То је утврђено на основу положаја где се налазе, као и могућности да се произведу довољне количине хране и енергије, преноси Гардијан.

Осим те две земље, као повољна места за опстанак након нуклеарне катастрофе која смањује сунчеву енергију и поновно насељавање људске цивилизације, на листи су се нашле Вануату, Исланд и Соломонска острва.

„Вероватно ће постојати групе преживелих широм планете чак и у најтежем сценарију“, пишу истраживачи и додају да они у најотпорнијим нацијама имају најбоље шансе да избегну прединдустријски колапс.

Приликом истраживања, аутори су упоредили 38 острвских земаља на основу 13 фактора за које су рекли да могу предвидети успех као постапокалиптично стање преживљавања, укључујући производњу хране, енергетску самодовољност, производњу и утицај катастрофе на климу.

Аустралија и Нови Зеланд – оба велики пољопривредни произвођачи и удаљени од вероватних места нуклеарне катастрофе на северној хемисфери – били су на врху табеле, а Аустралија је имала најбоље резултате у целини.

„Аустралијски резерват за снабдевање храном је огроман, са потенцијалом да нахрани много десетина милиона додатних људи“, наводи се у студији.

Релативно добра инфраструктура Аустралије, огроман енергетски вишак, висока здравствена сигурност и буџет за одбрану помогли су да се она нађе на врху табеле.

Међутим, Аустралија је имала један главни фактор који је деловао против тога – њене релативно блиске војне везе са Великом Британијом и САД учиниле су да је већа вероватноћа да ће постати мета у нуклеарном рату.

У тој области, Нови Зеланд је показао неке предности, кажу аутори, са својим дугогодишњим статусом без нуклеарног оружја.

Više od 16.000 žrtava zemljotresa u Turskoj i Siriji

Преузмите андроид апликацију.