Почетна > Бизнис
Бизнис

Ауди патентирао систем за аутоматско гашење пожара у електричним аутомобилима

Пожар у аутомобилу је један од највећих проблема са којим се возач може суочити. Ватра у електричним возилима није толико честа појава, али привлачи велику пажњу јавности јер је такав пожар буран и тешко га је угасити.
Фото: Unsplash/franvelito

Већина пожара последица је прегревања или проблема са батеријом, а шире се обично тако брзо да је већ прекасно док ватрогасци дођу. Међутим, чини се да су овом проблему одбројани дани захваљујући патенту који је Ауди управо представио, систему против пожара који делује брзо како би спречио већу штету.

У електричним аутомобилима борба против пламена је од мале користи јер готово у свим случајевима пожар произлази из проблема у батерији. Зато су инжењери Аудија пријавили патент за унутрашњи систем за гашење, преноси Ревија ХАК.

Сложено решење, али у исто време толико логично да је врло тешко разумети како се о њему раније није размишљало. Састоји се од неколико елемената од којих су главни детектор дима и сама опрема за гашење, као и разне сервисне цеви.

Детектор дима и температуре биће прва безбедносна баријера. Када сензори утврде присуство дима и температуру батерије која је више од нормалне, издаће упозорење које ће активирати апарат за гашење пожара.

Ауди је одлучио да користи апарат за гашење сувим прахом који гуши пламен. Дакле, брзо и ефикасно, а возач ће истовремено добити упозорење о пожару. Аутомобил ће се затим безбедно зауставити како би возач могао да назове хитне службе.

SAD smanjuju reciklažu plastike iako otpad raste

Преузмите андроид апликацију.