Почетна > Спорт > Кошарка
Кошарка

Атаман критиковао одлуку Евролиге да санкционише руске екипе

Тренер Анадолу Ефеса Ергин Атаман критиковао је одлуку Евролиге да се пониште резултати руских клубова из ове сезоне.
Фото: Wikimedia Commons/Sakhalinio

ЦСКА, УНИКС и Зенит не учествују у Евролиги откако је Русија извршила војну интервенцију у Украјини, а Евролига је одлучила да се пониште сви њихови резултати уколико се рат настави.

Атаман је изразио незадовољство овом одлуком која ће бити неповољна по шест тимова, укључујући и његовог градског ривала Фенербахче.

Фенер је добио све три утакмице против руских клубова, па се те победе неће рачунати у укупном скору.

„После болних дешавања у Украјини, желео бих да дам изјаву на основу перцепције коју су неки створили о нашој одлуци на гласању која ће одредити будућност тимова Евролиге који представљају Русију. Пре свега, у гласању је учествовало 13 тимова који су донели одлуку која ће бити најповољнија за њих. Гласали смо овом логиком, осам кола пре краја, а систем за који смо гласали прихваћен је са разликом од једног гласа. Жао ми је због патње коју су доживели сви спортисти, тренери и технички тимови који се такмиче у руским тимовима. Волео бих да се ова ратна ситуација никада није догодила и да сви тимови буду на терену“, рекао је Атаман.

„Као спортиста, такође сам навео колико је овакав начин гласања погрешан и да би овај резултат био неповољан за Фенербахче. У спорту је једнако важно заштитити права клуба који представљате на терену и ван њега. Са сваким клубом који представљам, било домаћим или страним, увек сам се трудио да челу буде репутација турске нације. Увек сам био на насловницама са својим турским идентитетом у клубовима у којима сам радио у Европи. Освајајући најважније кошаркашке трофеје са турским тимовима, осетио сам понос што сам подигао турску заставу на врх. Био сам особа која је подигла највећу буку кад год би турски тимови претрпели неправду. Неустрашиво сам критиковао све врсте јединица, организација и структура када је то било потребно. Моја застава и моја нација су моја граница“.

Атаман је закључио следећим речима:

„Поново желим да кажем да је моја жеља да оба турска тима по резултату одиграних утакмица прођу на Фајнал-фор, а да турска кошарка буде у врху, што је оно што увек заслужује. Понављам своју жељу да се страдања у Украјини што пре окончају и одајем поштовање“.

Košarkaši Zvezde dočekuju Makabi u 29. kolu Evrolige

Преузмите андроид апликацију.