Користи ових бобица су невероватне.Редовно конзумирање ароније позитивно утиче на имуни систем и спречава појаву вируса и бактерија у организму.
Због богатства витамина и минерала, аронија многима првенствено служи као лек:
- побољшава пробавни процес
- штити организам од слободних радикала
- добра је за мршављење
- смањује упале
- штити имуни систем
- спречава дијабетес
- побољшава здравље очију
- успорава старење
- помаже у борби са канцером
- снижава крвни притисак
- стимулише опоравак тела
Свежи плодови овог бобичастог воћа су горки, па се не користе толико у исхрани колико за прављење вина, чајева, сирупа, сокова, компота, ликера и џемова.
Иако се сок од ароније може пронаћи у продавницама здраве хране, предлажемо вам да га ипак направите сами код куће.
Рецепт је веома једноставан и не садржи адитиве, заслађиваче и сл.
Потребно вам је:
- 1 килограм ароније
- 300 милилитара воде
- блендер
- цедиљка
- газа
Можете користи свеже или замрзнуте плодове ароније јер је она изузетно отпорна воћка која своја нутритивна својства не губи ни на температури од минус 60 степени.
Припрема домаћег сока од ароније
Плодове ароније добро оперите и ставите их у посуду за кување. Прелијте их хладном водом и кувајте на тихој ватри.
Када плодови постану мекани, сачекајте да се мало охладе па их иситните у блендеру. Добијени садржај процедите кроз цедиљку, а затим и кроз више пута пресавијену газу.
Сок охладите и ставите мало леда, а препорука је да се не додаје заслађивач.
Препоручује се да овако добијен сок попијете истог дана.
Од килограма ароније добија се 0,7 l сока, тако да сами можете изабрати жељену количину воћа, у зависности од тога колико сока желите да направите.
Уколико хоћете да сок траје дуже од једног дана, потребно га је пастеризовати.
Сипајте га у флаше које ћете херметички затворити, а затим напуњене флаше ставите у дубљу шерпу за кување.
У шерпу сипајте воде до врха флаша, и оставите на шпорету да проври. Када вода проври, кувајте још десетак минута и извадите флаше из шерпе.
Обришите их, оставите да се охладе и чувајте их на тамном и хладном месту.