Почетна > Свет
Свет

Археолози пронашли можда најстарију египатску мумију

Тим египатских аргеолога открио је можда најстарију мумија икада пронађена у Египту.
Фото: Pexels/Shvets Anna

Мумија стара 4.300 година припада богатом и угледном 35-годишњем мушкарцу по имену Ђед Сепш, рекао је за Си-Ен-Ен (CNN) археолог Захи Хавас, бивши египатски министар за антиквитете.
„То је најстарија мумија икада пронађена у Египту“, рекао је он и додао да је мумија комплетно прекривена златом, као и да је то „најневероватније откриће“.
Хавас је рекао да су он и његов тим од десет сарадника, открили мумифицираног човека дугачког 20 метара под земљом у ограђеном простору Гиср ел-Мудир, у сенци древне Степенасте пирамиде Џосера у селу Сакара.

Мумија је била у каменом ковчегу од 25 тона у окну у које је тим ушао, каже Хавас, напомињући да је само поклопац тежио пет тона.

Како је додао, када је тим отворио поклопац, пронашао је „најстарију, најлепшу мумију прекривену слојевима злата, са каишем на глави и наруквицом на грудима, што указује да је реч о богатом човеку“.
Међу многим другим откривеним предметима из Старог краљевства биле су и две гробнице, од којих једна датира из владавине краља Унаса током Пете династије, између 2494. и 2487. пре нове ере, рекао је Хавас.

Три статуе које представљају једну особу такође су пронађене у окну, а девет других статуа пронађено је иза лажних врата.

“Статуе су важне јер нам по први пут дају сазнања о уметности у Старом краљевству. То укључује двоструке статуе, појединачне статуе, статуе слугу, све врсте различитих статуа”, објашњава археолог.
Како је најавио, још један камени ковчег сличан оном са мумифицираним богаташем такође је откопан и биће отворен следеће недеље.
Хавас је рекао да откриће значи да је ово гробље било место за где су сахрањивани веома угледних људи, „по важности одмах после краља“.
Степенаста пирамида је била прва коју су стари Египћани икада изградили, између 2667. и 2648. пре нове ере, током ране Треће династије, и најстарија је позната староегипатска камена грађевина, наводи Министарство туризма и антиквитета земље.

Сакара, огромна некропола око 32 километра јужно од Каира, била је место многих запањујућих открића, укључујући и погребни храм краљице Неарит – супруге краља Тетија, првог краља шесте династије Старог краљевства, који је откривен 2021. године.

Исте године археолози су на том месту открили гробницу главног благајника краља Рамзеса ИИ, који је владао Египтом између 1279. и 1213. пре нове ере.
У мају прошле године нту је откривена и велика гомила древних бронзаних статуа и саркофага.

Severna Koreja kritikuje SAD zbog odluke da pošalju tenkove u Ukrajinu

Преузмите андроид апликацију.