Почетна > Бизнис
Бизнис

Аргентини одложено плаћање дуга од стране Париског клуба

Аргентина и група кредитора из Париског клуба постигли су споразум о одлагању отплате 2,0 милијарде долара дуга те земље до марта 2022. године.
Фото: Pexels/Pixabay

То би, према мишљењу аналитичра, требало да омогући Аргентини да одахне док се припрема за још важније преговоре са Међународним монетарним фондом (ММФ) о дугу тешком око 45 милијарди долара, преноси Ројтерс.

Споразум са Париским клубом о одлагању сервисирања обавеза до следеће године значи да ће Аргентина избећи опасност да јој се од следећег месеца зарачунавају казнене камате због доцње у отплати кредита.

До договора је дошло у време док је Буенос Ајрес под великим притиском да постигне споразум са ММФ-ом до 31. марта о обнављању отплате дуга, који сада не може да сервисира.
Фото: Pexels/Aksonsat Uanthoeng

Ово би требало да одагна страх од колапса договора, кажу аналитичари и подсећају да Аргентини доспева неких 8,5 милијарди долара обавеза према Фонду од сада до почетка следеће године.

Предстојећи преговори су и тест за ММФ, који је 2018. повећао средства одобрена Аргентини до највећег нивоа икада, али није могао да спречи економску кризу у тој земљи.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.