Почетна > Свет
Свет

Ардерн: Нови Зеланд ће постати република, али не скоро

Премијерка Новог Зеланда Џасинда Ардерн изјавила је данас да њена влада неће тежити ка промени статуса Новог Зеланда из краљевине у републику, након смрти краљице Елизабете Друге.
Фото: Танјуг/AP Photo/Evan Vucci

Ардерн је рекла да сматра да ће Нови Зеланд у будућности постати република и да ће се то десити током њеног живота, али да сада постоје много важнија питања за њену владу, пренео је АП.

Од Елизабетине смрти 8. септембра, Ардерн није причала о томе да би Нови Зеланд могао да постане република, али је претходно подржала ту идеју.

Према садашњем систему, лидер Новог Зеланда је британски монарх, а у Новом Зеланду га представља гувернер, чија је улога ових година протоколарна.

Ипак, многи људи нису сигурни да ће Нови Зеланд бити у могућности да изађе из сенке колонијалне прошлости и постане потпуно независна нација док не постане република.

„Било је дебата, много година уназад. Свој сам став исказала јасно неколико пута. Верујем да ће Нови Зеланд то постати временом, током мог живота, али не очекујем да ће се то десити у скорије време, нити да ће бити на дневном реду сада“, додала је она.

Антигва и Барбуда изјасниће се на референдуму да ли ће постати република после смрти британске краљице Елизабете Друге, изјавио је јуче премијер те земље Гастон Браун.

Он је рекао да ће се референдум одржати у наредне три године и указао да тај потез неће бити предузет из непријатељства, преноси ББЦ.

Премијер Аустралије Ентони Албанезе, који улаже напоре да та држава постане република од када је преузео функцију после избора у мају ове године, изјавио је јуче да сада није време за промену, већ за одавање поштовања животу британске краљице.

Албанезе је раније рекао да одржавање референдума о томе да Аустралија постане република није приоритет његовог првог трогодишњег мандата.

Kovčeg sa telom kraljice iz Balmorala stigao u Edinburg

 

Преузмите андроид апликацију.