Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Апарати у домаћинству који троше највише електричне енергије

Одређени кућни апарати троше више струје од других, а то може бити веома корисна информација када покушавате да уштедите.
Фото: Pixabay/Lisaphotos195
Електрични туш

Електрични туш је туш који користи струју, а не само притисак воде. Такође, загрева саму воду уместо да је црпи из резервоара за топлу воду. Електрични туш може потрошити до 1460 киловат сати (квХ) годишње. Ово може бити велики проценат вашег рачуна за енергију.

Машина за сушење веша

Сушилица за веш је други уређај који троши највише струје у години. Годишње троши око 675 киловат сати. Овде постоји прилично једноставан начин за уштеду. Они који имају прилику могу уместо у сушилицу да ставе одећу на радијатор и тако уштеде.

Плазма ТВ

Више од три сата дневно проведамо гледајући ТВ, па је вредно размислити колико заправо кошта овај вид забаве. Плазма телевизори користе огромну количину електричне енергије, али модернији ЛЕД телевизори користе знатно мање и често имају уграђене паметне функције за побољшање ефикасности. Плазма ТВ троши нешто мање енергије годишње од машине за сушење веша. Обично троши око 658 киловат сати годишње.

Међутим, то зависи од просечне употребе, па ако дуже гледате ТВ, потрошићете више. С друге стране, ЛЕД телевизори троше много мање – око 119 киловат сати.

Кухињски апарати

Што се тиче кухињских апарата, највише електричне енергије троше машина за прање судова (480 кВх/год), фрижидер/замрзивач (425 кВх/год), шпорет са електричном плочом за кување (315 кВх/год), рерна (290 кВх/год).

Машина за прање веша троши око 420 кВх годишње.

Рерна

Честа употреба шпорета такође може довести до веће потрошње. На листи кућних апарата који троше најмање струје су вентилатори, усисивачи, тостери, пегле и апарати за кафу.

Uz čiste zidove i ceo stan izgleda čistije. Kako najlakše da vam zablistaju zidovi?

Преузмите андроид апликацију.