Почетна > Свет
Свет

АП: У оптужници против Трампа је најмање једно кривично дело

У оптужници коју је велика порота у Њујорку подигла против бившег америчког председника Доналда Трампа, међу више оптужби за фалсификовање пословних књига, помиње се најмање једна за кривично дело, јавља АП.
Фото: Танјуг/AP/Mary Altaffer

Оптужница је остала запечаћена, и конкретне тачке оптужнице нису још познате, али су ове детаље АП-у потврдиле особе које су под условом анонимности говориле о информацијама које још нису јавне.

Трамп ће бити званично ухапшен и оптужен у уторак, чиме ће се поставити сцена за историјски, шокантни тренутак када је један бивши председник приморан да стане пред судију како би саслушао кривичне пријаве против себе, напомиње америчка агенција.

Иако је њујоршки тужилац Алвин Брег тражио да се Трамп преда суду најкасније у петак, тај рок је продужен због захтева америчких тајних служби, у вези са посебним условима предаје важних личности као што је бивши шеф државе.

Улице испред зграде суда у којима ће се одржати суђење биле су мирне у петак у поређењу са почетком недеље. Није било великих демонстрација за или против Трампа, иако су туристи застајали да би направе селфије, а тамо је остала гомила новинара и полицајаца.

Пошто досад ниједан бивши председник САД није био оптужен за кривично дело, не постоје прописи за његов третман приликом привођења.
Фото: Танјуг/AP Photo/Alex Brandon

Кад се Трамп буде предао, биће третиран углавном као и сви други који се суочавају са оптужбама – фотографијсање и узимање отисака прстију, попуњавање документације о хапшењу и провера да ли има нерешене кривичне пријаве или налоге, каже особа упозната са осетљивим безбедносним операцијама.

Не очекује се, међутим, да ће му на руке бити стављене лисице, истиче АП и додаје да ће Трамп све време ће бити под заштитом Тајне службе и готово сигурно ће бити пуштен на слободу истог дана.

И за оптужене који се сами предају, предвиђене процедуре подразумевају најмање неколико сати притвора.
Све те активности одвијају се далеко од јавности. Њујоршки закон у већини случајева обесхрабрује објављивање полицијских снимака.

Мање је јасно, међутим, да ли би Трамп тражио да сам објави фотографију, из политичких или других разлога, напомиње АП.
По завршетку свих процедура, бивши председник САД би требало да се у уторак по подне појави пред судијом.

Против Трампа је подигнута оптужница у, како амерички медији наводе, више од 30 тачака које се односе на пословну превару.
Он је оптужен за тајне исплате новца, укључујући 130.000 долара порно глумици Сторми Данијелс и исплату од 150.000 долара бившој Плејбојевој манекенки Карен Мекдугал.

Politiko: Finska na korak od članstva u NATO, u sedištu alijanse postavljaju saunu

Преузмите андроид апликацију.