Почетна > Србија
Србија

Антонијевић: Заоштравањем санцкија Приштини показаће се озбиљност САД и ЕУ

Заоштравањем, већ присутних, санкција Приштини, показаће се озбиљност међународних партнера Србије, Сједињених Америчких Држава и Европске уније, изјавио је данас за Танјуг правник Милан Антонијевић.
Фото: Танјуг/AP Photo/Ridvan Slivova

Антонијевић сматра да Приштина не разуме тренутак у ком се налази, као ни озбиљност и својих међународних партнера, али и оних који су на претходним рундама дијалога из ЕУ и САД били јасни да неће одустати од онога што је Приштина потписала, да неће одустати од захтева да Заједница српских општина буде формирана, како би се безбедност вратила на територију целог КиМ.

„То су све јасне поруке. Могуће да их он у овом тренутку не разуме, да тај дипломатски језик није довољно гласан и јасан, али дипломатски језик треба заиста озбиљно схватати, као и сваку поруку. Санкције које могу бити заоштраване само ће показати озбиљност наших међународних партнера, САД, ЕУ и сваке државе чланице понаособ. Мислим да је то нешто што треба тражити“, истакао је Антонијевић.

Сусрет председника Србије Александра Вучића са немачким канцеларом Олафом Шолцем, Антонијевић сматра значајним јер је формулисано да Србија треба даљу подршку Немачке у преговорима.

„То су све показатељи да Косово, са оваквим приступом дијалогу и шутирањем те канте млека, није нешто што им може донети било какав помак. Напоротив, може ставити међународну јавност у негативан став према грађанима Косова. Они ће осетити санцкије, јер никада не осећају санкције они који су на власти већ обично народ, а мислим да то није добра порука Косову које нема економске снаге да издржи било какав притисак“, закључио је он.

Према његовим речима, премијер привремних приштинских институција Аљбин Курти се за неуспех дијалога Београда и Приштине, правда својој јавности јер, додаје он, није једноставно када ЕУ и САД не подржавају такав став и противнљење споровођењу Бриселског споразума и преузетих обавеза.

Антонијевић каже да Курти не може очекивати наклоност администрације САД, нити било какве позитивне ставове на Генералној скуптшини УН у Њујорку, када се буде разговарало о Косову и уопште о дијалогу.

Сматра да, иако ће Косово бити у фокусу на Генералној скупштини УН, Србија не треба да буде окренута само својим највећим проблемима, већ треба да тражи савезнике и у другим глобалним изазовима, попут климатских промена, за које, како каже, Србија тражи одређена решења.

„Треба да тражимо и у тим другим темама савезнике. Они су довољно јаки, довољно гласни унутар УН, тако да се не можемо фокусирати само на оно што је наш уски интерес, већ морамо бити за столом и савезници у неким другим, глобалним питањима. Тако ћемо учвртити своју позицију управо и у преговорима Београда и Приштине“, нагласио је он и додао да очекује јак говор председника Вучића, који ће бити фокусиран на неколико тачака, а не само на КиМ и безбедност.

Popodne pljuskovi sa grmljavinom i kratkotrajnom pojavom grada

Преузмите андроид апликацију.