Почетна > Свет
Свет

Анкета: Само осам одсто Руса верује да је Путин одговоран за смрт Пригожина

Само осам одсто Руса верује да је руски председник Владимир Путин одговоран за смрт шефа руске приватне паравојне групе „Вагнер“ Јевгенија Пригожина, према анкети спроведеној девет сати након авионске несреће у којој је погинуо Пригожин.
Фото: Танјуг/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Руски истражни комитет потврдио је данас да је Пригожин погинуо у паду авиона у среду увече у Тверској области недалеко од Москве. У паду Ембраера који је летео од Москве ка Санкт Петербургу погинуло је свих 10 путника и чланова посаде.

Анкета, коју је за „Сандеј тајмс“ спровео Институт “Опен Миндс“, међународни труст мозгова, показала је да само два одсто присталица режима види Путина као кривца за Пригожинову смрт.

Највећи број испитаника, односно 28,4 одсто, верује да је несрећа намештена, док је 28,3 одсто као узрок за пад авиона навело техничке потешкоц́е или грешку пилота.

Само 13,6 одсто испитаника верује да је вероватна још једна побуна групе „Вагнер“, а готово четвртина верује да ће је већина Руса подржати.

У анкети се 70 одсто испитаника сагласило да је Пригожин био херој војне операције у Украјини.

Путин је у петак потписао указ којим је позвао припаднике „Вагнера“ и других руских приватних паравојних група да положе заклетву на верност руској држави.

Zelenski: Izbori u Ukrajini ako zapadne zemlje obezbede sredstva za održavanje

 

Преузмите андроид апликацију.