Почетна > Свет
Свет

Андерсон: Шведска испуњава услове меморандума о разумевању

Шведска премијерка Магдалена Андерсон изјавила је данас да ће та земља да испуни услове из меморандума о разумевању који је договорен са Анкаром, а како би се превазишле примедбе Турске на чланство Шведске у НАТО.
андерсон
Фото: Танјуг/AP Photo/Markus Schreiber

Како је рекла на конференцији за новинаре, одлука да се Турској изручи мушкарац који је тражен због преваре донета је прошле недеље „према шведском и међународном праву“, пренео је Ројтерс.

Додала је да ће наставити да раде на тај начин.

Шведска влада одлучила је прошле недеље да изручи Турској мушкарца траженог због преваре, што је први случај да је одговорено на захтев Анкаре о екстрадицији одређеног броја људи у замену за уклањање вета на чланство Шведске у НАТО.

Анкара је у јуну након вишенедељних преговора саопштила да се неће противити уласку Шведеке и Финске у алијансу уколико те земље престану да „штите милитанте Радничке партије Курдистана (ПКК)“, забрањене у Турској.

У оквиру договора Анкара је предала Шведској списак људи које тражи, али је до сада изражавала незадовољство због одсуства напретка, тако да ће сада мушкарац у 30-тим годинама бити први познати случај изручења од када је договор постигнут.

UN će podržati posetu inspektora nuklearki Zaporožje

Преузмите андроид апликацију.