Почетна > Свет
Свет

Анализе површине Месеца указују на огромне резерве воде

Анализе површине Месеца посебно подручја названих стаклене перле, указују на постојање огромних резерви воде, тврде научници.
Фото: Wikimediacommons/Jeff Hollett

Сићушне површине назване стаклене перле разбацане по површини Месеца могле би да садрже милијарде тона воде коју би астронаути могли да црпе и користе у будућим лунарним мисијама, кажу истраживачи, преноси лондонски дневник Гардијан.

Сматра се да је ово откриће једно од најважнијих до сада за свемирске агенције које су се усредсредиле на изградњу база на Месецу. Јер оно значи да на Месецу можда постоји веома приступачан извор не само воде већ и водоника и кисеоника.

„Ово је једно од најузбудљивијих открића до којег смо дошли. Са овим налазима, потенцијал за истраживање Месеца на одржив начин већи је него што је икада био“. Изјавио је Махеш Ананд, професор планетарне науке и истраживања на британском Отвореном универзитету надомак Лондона.

Више од пола века након што су људи последњи пут ходали по Месецу, НАСА и друге свемирске агенције спремају се за повратак на Месец.

Mađarska: Olujni vetrovi oborili drveće, oštetili dalekovode

 

Преузмите андроид апликацију.