Почетна > Нови Сад
Нови Сад Фудбал

Анализа: Шта је Младост ГАТ показала у Супер лиги?

Новосадска Младост ГАТ ове сезоне први пут је заиграла суперлигашки фудбал и очекивано налази се у тешкој ситуацији и борби за опстанак. Након 12 кола првенства следи репрезентативна пауза, уједно и право време за преглед досадашње игре екипе са Сателита.
Фото: PrtSc/Instagram/fkmladostgat

Младост је на почетку сезоне на место шефа стручног штаба ставила Бранка Жигића, али се он на том месту задржао само четири утакмице. Тада је екипу преузео Александар Линта, који је своју позицију држао до последњег меча пред паузу. Сада је на његово место запослен Љубомир Ристовски, главни тренер са којим је Младост и изборила улазак у највиши ранг.

Поређења ради, Жигић је у четири меча освојио четири бода, а исти број бодова Линта је освојио на осам утакмица. Какав ће бити успех Ристовског остаје да се види.

Са тим учинком, Младост је претпоследња на табели.
Фото: PrtSc/Flashscore

Након првих 12 мечева „Гатовци“ су два пута тријумфовали, два пута су играли нерешено, а чак осам пута су поражени.

Домаћи терен није играо велику улогу у резултатима, а одговор на то можда лежи у чињеници да Младост игра на „Карађорђу“, који им је још увек нов.

У првих 12 мечева резултати су следећи:

У обе утакмице у којима је тријумфовала, екипа Младости прва је постизала гол. Јасно је да су шансе да Младост оствари добар резултат драстично веће уколико се први упишу у стрелце, што је и био случај против Радника и Спартака.

Ипак, постизање голова било је доста проблематично за Новосађане. Младост је са шест постигнутих голова најнеефикаснији тим у лиги. Тих шест погодака постигли су из 42 прилике, што значи да је тек 14% њихових шанси резултовало голом, по чему су такође последњи од 16 суперлигаша.

Чињеницу да је напад највећи проблем екипе потврђује и квалитет одбране. Младост, иако претпоследња у лиги, примила је 20 голова на 12 мечева. Чак 5 екипа примило је више погодака од екипе са Сателита.

Када погледамо појединце, не може се прескочити учинак Андрије Радуловића.
Фото: PrtSc/Facebook/Mladost GAT

Радуловић, који је дошао као позајмљени играч Црвене звезде, постигао је чак 4 од 6 голова екипе. Такође, сваки пут када се Радуловић уписао у стрелце Младост је освајала бодове.

Може се издвојити и Владимир Ковачевић, који је други у лиги по броју освојених дефанзивних дуела са 9 по мечу.

Милан Видаков недавно је поново појачао редове Младости, након што је прошле сезоне у њиховом дресу био најбољи стрелац Прве лиге Србије. Уколико буде на истом нивоу и у највишем рангу, проблем у нападу је решен.

Новосађани су ту за новог суперлигаша.
Фото: PrtSc/Facebook/Mladost GAT

Иако је у питању „мали“ клуб са Сателита, верни „Којоти“ и остали љубитељи фудбала редовно долазе на мечеве, па је тако Младост шеста по посећености у лиги. Када они играју, на „Карађорђе“ долази у просеку између 2.000 и 2.500 гледалаца.

Од Младости су гледанији само Звезда, Партизан, Војводина, Раднички из Ниша и истоимени клуб из Крагујевца, што је за сваку похвалу и може да одигра кључну улогу у борби за опстанак.

Може ли Младост до опстанка у највишем рангу?
Фото: PrtSc/Facebook/Mladost GAT

Одговор је једноставан, може. Готово је извесно да ће екипа завршити у доњем делу табеле, такозваном плеј-ауту, али од девете позиције је дели само 4 бода.

Младост је показала да може да се надиграва са суперлигашима, па је и Партизан у Новом Саду три бода освојио тек у 95. минуту уз доста среће.

Тим од прошле године готово потпуно је измењен, па је за његово уигравање потребно време, а тај процес можда је додатно успорен променама тренера.

Ипак, сада екипу поново предводи тренер који их је и довео у Супер лигу Србије Љубомир Ристовски, па остаје да се види да ли ће повратак на место успеха резултовати опстанком у највишем рангу српског фудбала.

Младост ГАТ сезону у Супер лиги наставља првог октобра, када ће на стадиону „Карађорђе“ дочекати Црвену звезду.

Zašto je važno gledati novosadski fudbal?

Преузмите андроид апликацију.