Почетна > Бизнис
Бизнис

Аналитичари предвиђају пад цена транспорта испод нивоа од пре пандемије

Тим аналитичара британске банке Баркли саопштио је данас да ће трошкови доставе вероватно пасти испод нивоа од пре пандемије, или, у најбољем случају, на нивое од пре пандемије, с обзиром на тренутне трендове.
Фото: Pixabay/Andi Graf

Како наводи Блумберг, транспортна индустрија ће након рекордних профита из доба пандемије доживети оштар преокрет, а бродске компаније које су само у трећем кварталу прошле године оствариле профит од скоро 60 милијарди долара, сада користе новац за повећање капацитета и куповину нових пловила.

Како наводе аналитичари, када се процењују недавни подаци и о празном ходу и о спором раду, они су се највише променили последњих месеци, са ограниченим успехом у заустављању пада трошкова транспорта.

Блумберг оцењује да поред тога што би пад цена доставе био добра вест за америчку инфлацију, која остаје изнад постављеног циља Федералних резерви од 2 одсто, то би такође могло да изазове велики притисак на индустрију познату по томе што се кретала “од процвата до краха“.

Баркљиеви аналитичари наводе да зарада од контејнерских линија може бити веома нестабилна с обзиром на трошкове транспорта за појединачна пловила.

“Јасно је, као што се видело током пандемије, да је тешко предвидети стопе, али наша анализа и тренутне пројекције стопа указују на то да би могло бити значајних изазова“, закључују аналитичари.

НБС сутра представља „Извештај о инфлацији – фебруар 2023“

Преузмите андроид апликацију.