Почетна > Свет
Свет

Американци купили трећину обрадивог земљишта Украјине

ММФ захтевао продају пољопривредног земљишта за нову траншу кредита, а сада су три конзорцијума с aмеричким капиталом власници 28 одсто обрадивих површина.
Фото: Unsplash/jimbob63

Откако је тачно пре годину дана у Украјини ступио на снагу нови закон о продаји пољопривредног земљишта, до данас су три велика мултинационална конзорцијума с америчким капиталом купила готово трећину украјинске обрадиве земље. „Аустралијски нешенел ривју” навео је да су те три компаније купиле 17 од 62 милиона хектара пољопривредног земљишта, односно 28 одсто укупног обрадивог земљишта некадашње Украјине. Целокупна површина Украјине износи 603.500 квадратних километара (пре специјалне руске војне интервенције), а откупљено је 170.000 квадратних километара.

Купци су „Каргил”, „Дупонт” и „Монсанто” (који је формално немачко-аустралијска фирма, али с америчким капиталом). Међу најважнијим акционарима ових компанија су „Вангард”, „Блекрок” и „Блекстоун”. Притом, „Блекрок” је фонд који управља имовином од 10 трилиона долара, „Вангард” са шест, а „Блекстоун” са 0,9 трилиона долара.

Овај аустралијски медиј прави паралелу, па тако наводи да је у целој Италији обрадиво 16,7 милиона хектара. Другим речима, „марионетска украјинска власт омогућила је да само три америчке компаније поседују више обрадивог земљишта него што има једна Италија, која је чланица Г-7”, пише портал и закључује да украјинска земља више не припада украјинском народу.

Кад је донет закон о продаји пољопривредног земљишта и кад је ступио на снагу 1. јула прошле године, цена по хектару је износила око 2.500 долара, али је убрзо достигла и 10.000 долара. До тада је земљиште веће од два хектара могло само да се изнајми, а цена је почела да расте 2015. године, кад су се појавили први наговештаји да ће дводеценијски мораторијум на продају пољопривредног земљишта бити укинут.

У Украјини је дуго вођена расправа о томе треба ли странцима дозволити да купују земљу. Председник Володимир Зеленски говорио је да планира да то питање постави народу на националном референдуму. У јеку протеста пољопривредника испред владиних зграда знао је да каже: „Земља припада Украјинцима. Грозне су приче о Кинезима, Арапима или ванземаљцима који ће вагонима изнети нашу земљу.”

Rusija prihvatila zahtev SAD za razgovor Blinken-Lavrov

Преузмите андроид апликацију.