Почетна > Спорт > Остали спортови
Остали спортови

Американци бесни на Формулу 1

Како ствари тренутно стоје америчког возача Колтона Херу наредне сезоне нећемо гледати у Формула 1 шампионату иако се то већ неко време помније као могућност.
Фото: Танјуг/(AP Photo/Joan Monfort

Ред Бул и њихов сестрински тим Алфа Таури су одустали од тога му осигурају тзв. „суперлиценцу“ која је обавезна како би се учествовало у у Формули 1. Управо је за Алфа Таури требало да вози Херта и тако постане први амерички возач у најбржем „циркусу“ на свету од 2015. године и Александера Росија.

Такав потез није наишао на одобравање међу колегама победника Инди кар трке, а један од најгласнијих је био Грејам Рахал који је одговорио на констатацију новинара да „Ф1 не занимају амерички возачи, већ само амерички долари“.

„Проклето тачно. Ф1 је елитистички спорт. Они нас не желе. Запамти то. Они желе новац америчких компанија, желе новац богатих америчких појединаца. Али за остало их није брига. Увек је било тако, увек ће бити“, рекао је Рахал.

Првак серије НАСЦАР Купа Брад Кеселовски је додао да „једна ствар која је за Американце доследна у последњих неколико деценија јесте да у Формули 1 нисту добродошли“.

Свој суд је дао и поменути Роси.

„Дуго сам држао језик за зубима, па ево. Мука ми је и уморан сам од овога напред-натраг у вези с бодовима супер лиценце. Цела премиса била је да спече људе да купе свој пут у Ф1 и допустити таленту да буде мотивациони фактор.

Мотоспорт је и даље најистакнутији спорт на свету у којем новац може превагнути над талентом. Оно што је разочаравајуће и по мом мишљењу темељни проблем је да је спортски елемент толико често био у другом плану у односу на пословну страну и морала је постојати метода за одређене тимове да престану узимати возаче искључиво на темељу њихове финансијске потпоре.

У коначници, те прошле одлуке, било из похлепе или нужде, су оно што је Колтона коштало прилике у Ф1. Нема бодова на дозволи“, рекао је Роси.

Sada i zvanično – Federer sa Nadalom za kraj karijere

Преузмите андроид апликацију.