Почетна > Свет
Свет

Америка и Русија лете заједно у свемир

Светске велесиле Русија и Америка данас шаљу посаду на Међународну свемирску станицу (ИСС) у првој заједничкој мисији од руске инвазије на Украјину. Капсулом Сојуз полетеће астронаути Сергеј Прокопјев и Димитриј Петелин и представник НАСА Франк Рубио.
Фото: PrtSc/TODAY/YouTube

Лансирање је заказано у 11.45 са космодрома Баиконур у казахстанској степи у Средишњој Азији. Лет до ИСС трајаће три сата, а посада ће у свемиру провести три месеца.

Пре неколико недеља Рубио је овај лет окарактерисао као „јако важну мисију”, додавши да је постао добар пријатељ с члановима руске посаде.

Сарадња НАСА с руском свемирском агенцијом Роскосмос назвао је „добром и снажном” без обзира на напетости између Москве и Вашингтона које трају месецима.

„Мислим да је важно, када пролазимо кроз тренутке напетости у другим стварима, да људски лет у свемир и истраживање, страст коју деле обе агенције остане својеврсни облик дипломатије и партнерства, нешто што делимо и заједнички покушавамо да постигнемо изузетне ствари”, рекао је амерички астронаут.

Русија истиче да санкције Америке и ЕУ утичу на њихове активности и развој у подручју свемира, укључујући и производњу ракета, које такође имају и војну примену.

Москва је недавно објавила да ће се, у светлу сукоба са западним силама, након 2024. године повући с Међународне свемирске станице. Тачан датум није објавила, а аналитичари сумњају да ће Русија то учинити.

Kadirov: Ruske snage počeće da primenjuju novu taktiku

Преузмите андроид апликацију.