Почетна > Свет
Свет

Амерички Сенат усвојио закон о одбрани у износи од 858 милијарди долара

Амерички Сенат усвојио је закон којим се одобрава рекордно годишње издвајање на одбрану од 858 милијарди долара, што је 45 милијарди више него што је предложио председник Џозеф Бајден, преноси Ројтерс.
Фото: Wikimedia Commons/USCapitol

Сенатори су подржали у четвртак Закон о националној обрани (НДАА) за фискалну 2023. годину,огромном двостраначком већином од 83-11, наводи британска агенција.

У оквиру предвиђених 858 милијарди долара буџета је и повећање плата војника за 4,6 одсто, куповина оружја, бродова и авиона, укључујући борбене авионе Ф-35, као и подршка Тајвану и Украјини.

Како наводи Ројтерс, закон садржи и одредбу коју су захтевали многи републиканци, а којом се тражи укидање обавезне вакцинације против ковида19 за припаднике оружаних снага.

Представнички дом је прошле недеље усвојио ову компромисну верзију закона са 350 чланова за, односно 80 против, што је далеко премашило двотрећинску већину потребну да се закон усвоји и пошаље на гласање у Сенат, преноси Ројтерс.

Закон ће сада бити упућен у Белу кућу, где се очекује да ће га председник Бајден брзо потписати, наводи британска агенција.

Бајден ће подржати пуноправно чланство Афричке уније у групи Г20

Преузмите андроид апликацију.