Почетна > Свет
Свет

Амерички послодавци су отворили у јуну 850 000 нових радних места

Запошљавање у Сједињеним Државама се убрзало у јуну пошто су компаније, очајнички жељне да појачају производњу и услуге због наглог скока домаће потражње, повећале зараде и понудиле подстицаје како би привукле милионе незапослених Американаца да им се придруже.
Фото: Pixabay/1778011

Према платним списковима компанија из непољопривредног сектора, број радних места је прошлог месеца повећан за 850.000 након пораста од 583.000 у мају, објавило је данас Министарство рада САД, преноси Ројтерс.

Упркос томе, забележен је и раст стопе незапослености на 5,9 процената у односу на 5,8 посто у мају. Стопа незапослености је, према оцени британске агенције, потцењена због армије људи који се класификују као „запослени, али одсутни са посла“.

Просечна зарада по сату је прошлог месеца повећана у САД за 0,3 одсто, након што је у мају порасла за 0,4 процента. То је подигло раст јунских зарада на годишњем нивоу на 3,6 посто са мајског нивоа од 1,9 процената.

Висок проценат раста зарада на годишњем нивоу је делимично резултат ниске упоредне базе услед великог пада прошлог јуна.