Почетна > Свет
Свет

Амерички генерал: Не верујем да ће Путин користити нуклеарно оружје

Бивши главнокомандујући копненим снагама САД у Европи, амерички генерал Бен Хоџес, не верује да ће руски председник Владимир Путин, и поред изнетих претњи, користити нуклеаро наоружање.
Фото: Wikimediacommons/Министерство обороны Российской Федерации

„Нуклеарни удар Путину не би донео никакву непосредну војну корист“, истакао је Хоџес у интервјуу бечком недељнику „Профил“.

Према његовим речима, Русија би само претрпела негативне последице – од контраудара до опште осуде.

Хоџес је казао да би нуклеарни удар учинуо немогућим да се САД држе даље од рата у Украјини.

„САД би морале војно да реагују, јер Бела кућа зна да Кина, Иран, Северна Кореја и други јасно анализирају како се Вашингтон понаша. А то неће, највероватније, бити нуклеарни удар, већ конвенционални контраудар“, сматра он.

Он би, каже, препоручио деловање против руске црноморске флоте.

Везано за делимичну мобилизацију, која је покренута у Русији, Хоџес истиче да војници плаћају цену када је виша хијерархија корумпирана, када недостају и улепшавају се извештаји о грешкама, квалитету и ресурсама.

„Могу вам рећи шта се тренутно догађа. Поједини људи, који имају налог да пронађу 300.000 нових војника постаће веома богати, јер ће многи покушати да се новцем ослободе обавезе. То је стара руска пракса“, сматра амерички генерал.

Што се даљег тока рата у Украјини тиче, каже да полази од тога да ће Украјина до краја године успети да потисне руске снаге до оне линије на којој су биле пре 24.фебруара.

„Средином идуће године ће украјински војници бити на Криму „, уверен је Хоџес.

Japan zabranio izvoz proizvoda za hemijsko oružje u Rusiju

 

Преузмите андроид апликацију.