Почетна > Бизнис
Бизнис

Америчке власти дале дозволу за ископавања литијума у Невади

Америчко Министарство енергетике објавило је да ће аустралијској рударској компанији „Ајонир” дати условни зајам од 700 милиона долара за пројекат ископавања литијума у Невади, с обзиром да САД трагају за домаћим извором кључне компоненте за батерије у електричним возилима.
Фото: Unsplash/dhalseth

„Ајонир” се нада да ће ископавања у округу Есмералда почети до 2026. године, и процењује да ће количине литијума са ове локације бити довољне за вишедеценијску производњу 400.000 електричних возила годишње, док америчка влада у данашњем саопштењу даје нешто нижу процену – 370.000.

Зајам демонстрира намеру администрације америчког председника Џозефа Бајдена да ојача домаћи ланац снабдевања литијумским батеријама, убрза електрификацију саобраћајног сектора у САД, као и да смањи зависност од фосилних горива и страних снабдевача сировинама, наводи се у саопштењу.

Предложеном Ајонировом пројекту супротстављају се еколошки активисти јер се њиме, сматрају они, угрожава једна биљна врста, Тијемова хељда, која успева само у Невади, а већ је на ивици ишчезнућа.

Ради њеног опстанка, еколози су у прошлости подизали и тужбе.

У саопштењу Министарства енергетике наводи се да Ајониров пројекат тежи минимизовању штетних утицаја на Тијемову хељду, и да је добијање зајма условљено претходном израдом студије о процени утицаја на животну средину.

Литијум је кључни састојак батерија које се најчешће користе за погон електричних возила, али многи инжењери трагају за алтернативним састојцима како би се избегло рударење које са собом вуче крупне последице по животну околну.

Компанија „Ајонир” се бави ископавањем литијума. Седиште им је у Новом јужном Велсу у Аустралији, и у Реноу у Невади.

Živković: Vrednost bitkoina porasla,pozitivan signal za tržište kriptovaluta

Преузмите андроид апликацију.