Почетна > Свет
Свет

Америчке службе позвале свемирску индустрију на опрез због Русије и Кине

Америчке контраобавештајне агенције позвале су данас свемирску индустрију САД на опрез с обзиром на, како тврде, покушаје страних обавештајних служби да украду истраживачке податке и пословне тајне, с циљем јачања свемирских програма својих држава.
Фото: Pixabay/0fjd125gk87

“Очекујемо растуће претње овом сектору америчке економије. Кина и Русија су међу водећим претњама страних обавештајних служби када је реч о америчкој свемирској индустрији“, рекао је неименовани извор из контраобавештајне агенције за Ројтерс.

ФБИ, Национални центар за контраобавештајну и безбедносну службу (НЦСЦ) и Канцеларија за специјалне истраге ваздухопловства (АФОСИ) објавили су билтен на две странице, у којем се наводи да неодређени страни субјекти користе сајбер нападе и технике попут стратешког улагања путем заједничких улагања и куповине да би добили приступ америчкој свемирској индустрији.

У том докуументу се наводи да су поједини запослени изложени ризику од покушаја ангажмана кроз понуде путовања у иностранство или консултантских услуга, и позивају се компаније да контактирају службе ако сумњају да ће бити мета напада, као и да “прате необичне инциденте“.

Кина тврди да развија свемирски програм у мирољубиве сврхе, али амерички војни званичници кажу да Пекинг види свемир као кључан за своју војну стратегију.

Severna Koreja stavila vojne avione u pripravnost zbog američkog izviđačkog aviona

 

Преузмите андроид апликацију.