Почетна > Србија
Србија

Амбасадори Ђурић и Хил: Односи Србије и САД постојани, следи убрзање

Амбасадори Србије у Вашингтону и САД у Београду Марко Ђурић и Кристофер Хил оценили данас у Београду, на конференцији Дан Америке, да односи двеју земаља иду узлазном линијом, да су постојани и нагласили да цхе сарадња у пероду који предстоји добијати само на убрзању и залету.
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Амбасадор Ђурић изјавио је да је Србија земља која је у претходних неколико година остварила изузетне развоје у економији, политици, инфраструктури, јачању међуанроног положаја, земља која је показала издржљивост и у низу међународних криза којима смо били сведоци.

Чврсто сам уверен да су пред Србијом нови хоризонти развоја и напретка упкос изазовима, рекао је Ђурић.

„Србија је чврсто опредељена да САД у будућем развоју буду један од кључних стратешких партнера на нашем политичком, економском и сваком другом путу напретка“, нагласио је Ђурић и додао да може да изрази задовољство што је амабасадор у периоду када Србија улаже значајне напоре и ресурсе у повећању свог присуства у САД.

Подсетио је да је у Вашингтону отворена нова амбасада, резиденција, да је урађено много на јачању српског кокуса, а недавно је основан и Српско-амерички пословни савет.

Све су то ствари које дају додатни замајац са наше стране, рекао је Ђурић,

„Уверен да су пред нама велике и важне ствари, а о томе сведочи и посета генерала Националне гарде Охаја (Џона) Хериса“, рекао је Ђурић и додао да та сарадња сведочи о партнерству српских и америчких оружаних снага на темељима јачања поверење и веза, које су залози сарадње у годни у којој се обележава 142 године српско-америчких односа, а које красе и карактерише историјска повезаност и економски интерес и заједнички политички интереси.

У годинама које долазе не очекује нас ништа друго осим јачања веза, рекао је Ђурић.

Амабсадор Хил је рекао да му је велика част што је на конференцији са Ђурићем и генералом Херисом који су урадили много за односе Србије и Америке, и раде и даље на њиховом јачању и стварању још чвршћих односа.

„Окупили смо се септембра 2023. јер је то посебно важан тренутак у овим односима. У прилици смо да можемо да померамо унапред наше односе, а као што сваки бициклиста то зна, важно је стално се кретати напред“, рекао је Хил на скупу који организује Конгрес српско-америчког пирјатељства и магазин „Дипломацy анд Цоммерце“.

Амбасадор Хил је рекао да ће се данас разговарати о многим дешавањима у свету, али је и додао да мора да нагласи да су односи Србије и САД постојани, независно од тога шта се у свету дешава.

Треба да сарађујемо посебно на пољу привредне сарадње где имамо заједничке интересе, радићемо и на јачању политичких одоса, и о темама везаним за безбедност, о којима посебно морамо да разговарамо, рекао је Хил.

„Ако се вратимо 142 године уназад од када сежу наши односи, морамо рећи да они имају све шансе да наставе још толико 142, а у периоду који предстоји само треба да добијају на убрзању и залету“, рекао је Хил.

Оснивач Конгреса српско-америчког пријатељства Владимир Маринковић рекао је да се данас обележава Дан Америке у Београду, а како је додао, данас је и важан дан јер су ту пријатељи из Националне гарде Охаја.

То је јединствена прилика да на једном месту видимо разговор два амбасадора, Ђурића и Хила.

Право је време, како је додао, за унапређење билатералних односа и отварање стратешког дијалога.

Vučić danas sa delegacijom Nacionalne garde Ohaja

Преузмите андроид апликацију.