Почетна > Србија
Србија

Амбасадор Спасојевић: Међу страдалима у невремену у Грчкој нема српских туриста

Амбасадор Србије у Грчкој Душан Спасојевић изјавио је данас да је међу страдалима у невремену у Грчкој нема наших држављана, и апеловао је на српске туристе да слушају упозорења и препоруке локалних власти и да се понашају у складу са њима.
Фото: Танјуг/AP Photo/Thodoris Nikolaou

Он је, у изјави за Танјуг, подсетио да су од последица невремена у Грчкој живот изгубиле две особе, и истакао да је у подножју планине Пилион, у Тесалији, где се налазе познате туристичке дестинације, специфично тешка ситуација.

„Према нашин информацијама, тамо се налазе 62 наша држављанина и сви су дошли преко исте туристичке агенције. Највећи број њих је био у контакту са амбасадом. Бујице су однеле њихове путничке аутомобиле. Испитујемо могућност да их уз помоћ агенције превеземо до Србије“, рекао је Спасојевић.

Према његовим речима, у Грчкој су успостављени механизми цивилне заштите који фунционишу принципом слања порука са упозорењима и препорукама о кретању, и који се шаљу на мобилне телефоне грађана међу којима су и туристи.

Он истиче да је на Пилиону за последња 24 сата пало више кише по метру квадратном него што падне за шест месеци.

Рекао је да се према прогнозама грчких метеоролога очекује да олуја траје до сутра по подне.

„Обилне кише и невреме су проузроковале снажне бујице у многим деловима Грчке, од Тесалије, преко Скијатоса до Атине и Атике. Према доступним информацијама многа насеља су одсечена, а путеви и мостови уништени. Најтеже је погођена област Магнезија и град Волос где преко 70 одсто домаћинстава нема пијаћу воду, док су остали без струје“, рекао је Спасојевић.

Како је објаснио, поједини наши туристи су, и поред упозорења локалних власти и полиције, кренули из смештаја самоиницијативно.

„Приоритет се за сада даје животно угроженима, међу којима нису наши туристи. Најважније је да наши туристи слушају упозорења и препоруке локалних власти, као и да се понашају у складу са њима. Обезбена је храна, али и даље нема струје“, навео је он.

Такође, истакао је да се нада да ће бити обезбеђена довољна средства за повратак наших туриста.

Vesić: Dodatni saobraćajni znaci upozorenja za pogrešan smer

Преузмите андроид апликацију.