Почетна > Свет
Свет

Амбасадор Александра Јоксимовић: Сахрана краљице за десет дана

Амбасадор Србије у Великој Британији Александра Јоксимовић изјавила је за Танјуг поводом смрти краљице Елизабете Друге да је председник Србије Александар Вучић упутио телеграм саучешћа породици и грађанима Уједињеног Краљевства.
Фото: PrtSc/Aleksandar Zigic-Chicago-Serbian American TV/YouTube

Она је такође рекла да је присуствовала у Форин офису догађају на којем је једном делу дипломатског кора саопштена вест о смрти краљице Елизабете.

„Такав је био тренутак, била сам на једном окупљању које се односи на европске амбасадоре, а које је прекинуто после 15 минута јер је објављена вест о смрти краљице Елизабете”, навела је Јоксимовићева.

С друге стране добили смо информацију од Форин офиса да у овом тренутку не можемо тражити никакве детаље и информације које се односе на различите аспекте онога што нас чека у овом тренутку, и да ћемо адекватне информације добити на време, казала је она.

„Видели смо већ у случају принца Филипа да постоје увек детаљни планови како ће изгледати процедуре у случају таквог догађаја, додуше у тренутку његове смрти биле су на снази ковид мере, те је сахрана прошла у уском кругу породице”, навела је Јоксимовићева, преноси Танјуг.

Она је додала да је у овом тренутку познато да се очекује да ће сахрана краљице Елизабете бити организована за десетак дана, а ако се посматра и план „Лондонски мост” онда би у односу на дан Д, то јест на дан смрти, сахрана такође требало да буде за 10 дана.

„Наравно све је испланирано, међутим никада живот не дозволи да се сви ти планови одвијају у потпуности онако како је унапред осмишљено, али ја сам сасвим сигурна да што се тиче саме организације свега оног што следи у данима после њене смрти је не само детаљно планирано, него ће се веома водити рачуна о сваком детаљу и да ће сахрана бити организована уз присуство великог броја државника из света”, нагласила је Јоксимовићева.

Promene u Britaniji posle smrti kraljice – od himne do novca

Преузмите андроид апликацију.